Wytrawne placuszki z boczkiem i dipem kimchi
Wytrawne placuszki: delikatne, puszyste i mięciutkie. Do wykonania potrzeba tylko kilku składników, a efekt końcowy rzuca na kolana. Przypominają tradycyjne, amerykańskie pankejki. Fajna alternatywa dla kanapek. Można jeść je również na zimno, dlatego doskonale nadają się na przykład do lunch boxa. Wytrawne placuszki są nie tylko niskowęglowodanowe ale też niskokaloryczne. Sprawdzą się zarówno na redukcji jak i na adaptacji.
Jako dodatek proponuje chrupiący boczek i aromatyczny, pikantny dip z dodatkiem kimchi.

Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka z przyprawami krótko ubijamy, dodajemy obie mąki i proszek. Miksujemy do połączenia. Dolewamy mleko i dalej miksujemy do uzyskania dość gęstego, gładkiego ciasta. Smażymy na średnim ogniu, pod przykryciem. Placuszki są dość grube więc potrzebują dłuższej chwili na patelni. Potrzebują również sporej ilości tłuszczu.
Dip:
Wszystkie składniki krótko blendujemy.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 918 – B: 49g – T: 67g – W: 21g (węglowodany netto 3g)
Z takiej ilości ciasta wychodzi 6-8 placków (2 porcje).
Uwagi: Kimchi to tradycyjna koreańska przystawka z kiszonej kapusty pekińskiej i innych warzyw, takich jak rzodkiew, marchew, cebula, czosnek i imbir. Warzywa są przyprawiane ostrą papryką w płatkach, sosem sojowym, sosem rybnym, octem ryżowym. Jest bogate w błonnik, witamine C, jest też źródłem prebiotyków. Kimchi można kupić w marketach na stoisku z poroduktami azjatyckimi lub online, np. na Allegro , lub zrobić samodzielnie.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.


Ostatnio dodane:
-
-
Keto trufle czekoladowo – fistaszkowe2025-05-15/
-
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0