Wyślij w świat :)
0
(0)

Wysokobiałkowy omlet nicejski

Wysokobiałkowy omlet inspirowany sałatką nicejską. Pyszny i prosty w przygotowaniu. Idealna propozycja dla osób na diecie redukcyjnej – aż 50g białka i tylko 400 kcal w porcji. Śniadanie, które nasyci na długie godziny. Niewielka ilość węglowodanów sprawi, że będzie to doskonała opcja również na adaptacji do ketozy!

Wysokobiałkowy omlet nicejski, fit

Składniki: 

  • 4 jajka r L
  • 100ml mleka
  • tuńczyk z puszki dobrze odsączony
  • 35g kazeiny
  • 10g odżywki WPC 80
  • 50g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka oliwek
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • poł łyżeczki suszonego oregano + świeże listki (można pominąć)
  • troszkę masła klarowanego do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajka, mleko, tuńczyka, obie odżywki, musztardę i przyprawy miksujemy. Dodajemy fasolkę – mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy masę jajeczną, układamy pokrojone oliwki i pomidory, przykrywamy pokrywką i smażymy na bardzo małym ogniu aż omlet sie zetnie. Trwa to dłuuuugo dlatego polecam robić go w piekarniku. Smażyłam tylko z jednej strony, górę dopiekłam w piekarniku na funkcji grill grzanie od góry.

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 845 – B: 101g – T: 42g – W: 16g

Taka ilość to dwie porcje.

Uwagi: Dla podbicia tłuszczu można dodać do ciasta ser żółty lub olej MCT.

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Wysokobiałkowy omlet nicejski, fit
Wysokobiałkowy omlet nicejski, fit

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)