Wysokobiałkowy omlet nicejski
Wysokobiałkowy omlet inspirowany sałatką nicejską. Pyszny i prosty w przygotowaniu. Idealna propozycja dla osób na diecie redukcyjnej – aż 50g białka i tylko 400 kcal w porcji. Śniadanie, które nasyci na długie godziny. Niewielka ilość węglowodanów sprawi, że będzie to doskonała opcja również na adaptacji do ketozy!

Składniki:
- 4 jajka r L
- 100ml mleka
- tuńczyk z puszki dobrze odsączony
- 35g kazeiny
- 10g odżywki WPC 80
- 50g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka oliwek
- łyżeczka ostrej musztardy
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- poł łyżeczki suszonego oregano + świeże listki (można pominąć)
- troszkę masła klarowanego do smażenia
Sposób przygotowania:
Jajka, mleko, tuńczyka, obie odżywki, musztardę i przyprawy miksujemy. Dodajemy fasolkę – mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy masę jajeczną, układamy pokrojone oliwki i pomidory, przykrywamy pokrywką i smażymy na bardzo małym ogniu aż omlet sie zetnie. Trwa to dłuuuugo dlatego polecam robić go w piekarniku. Smażyłam tylko z jednej strony, górę dopiekłam w piekarniku na funkcji grill grzanie od góry.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 845 – B: 101g – T: 42g – W: 16g
Taka ilość to dwie porcje.
Uwagi: Dla podbicia tłuszczu można dodać do ciasta ser żółty lub olej MCT.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.


Ostatnio dodane:
-
-
Keto placuszki twarogowe bezglutenowe2025-04-23/
-
Keto chłodnik z selera naciowego i awokado2025-04-23/
-
Keto sernik kawowy z kremem mascarpone2025-04-22/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0