Wrapy ze świńskich skórek
Wrapy w 100% keto! Podstawą ciasta są popularne w Hiszpanii (choć nie tylko tam) chrupki torreznos. Tradycyjnie robi się je z wysuszonych kawałków boczku usmażonych w głębokim tłuszczu. Są świetną przekąską do piwa, ale również substytutem mąki na diecie ketogenicznej. Nie stosowałabym ich w słodkich przepisach 😅 ale wytrawne wrapy ze zmielonych, świńskich skórek są naprawdę pyszne.

Składniki:
- 1 jajko
- 30g zmielonych świńskich skórek (chrupki)
- 30g serka kremowego
- ok 60 ml mleka lub wody
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Skórki mielimy (np. w młynku do kawy). Do miski wrzucamy jajko i serek, mieszamy dokładnie, dodajemy zmielone skórki, przyprawy i polowe mleka. Krótko miksujemy. Odstawiamy na 10 min (ciasto trochę zgęstnieje). Dodajemy resztę mleka aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Naleśniki można smażyć na patelni (jak tradycyjne) lub w piekarniku (na dużej, płaskiej blaszce kładziemy matę silikonową lub papier do pieczenia wysmarowany masłem, równą warstwą wylewamy ciasto) w 175 st przez ok 10-15 min (aż brzegi sie zarumienią a placek bez problemu będzie można zdjąć z maty/papieru). Kroimy na pół.
Kaloryka i makro placka bez dodatków wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 349 – B: 29g – T: 24g – W: 5g (w tym cukry 1.8g)
Taka ilość to dwie średnie lub jedna duża porcja.
Uwagi: Chrupki można dostać w online np. na Allegro
Przykładowe dodatki do wrapów: sos jogurtowo majonezowy np. z suszonymi pomidorami, krewetki, awokado, pomidorki, sałata, papryka, oliwki.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.




Ostatnio dodane:
-
-
Keto placuszki twarogowe bezglutenowe2025-04-23/
-
Keto chłodnik z selera naciowego i awokado2025-04-23/
-
Keto sernik kawowy z kremem mascarpone2025-04-22/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0