Sernik cytrynowy bez cukru

Składniki:
Spód:
- 125g mielonych migdałów
- 20g odżywki białkowej
- 20g masła
- jajko
- słodzik
Masa serowa:
- 200g mleka
- opakowanie budyniu śmietankowego
- słodzik wg uznania
- 2 jajka
- 125g mascarpone
- 125g serka kremowego (Philadelphia)
- 100g jogurtu greckiego
- 40ml soku z cytryny
- olejek cytrynowy i pół łyżeczki skórki
Polewa:
Sposób przygotowania:
Spód:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, wyrabiamy aż do otrzymania ciasta o jednolitej konsystencji. Ciasto wykładamy na dno foremki, wkładamy do zamrażalnika na ok 1h następnie podpiekamy w temp 160 st przez ok 15 min.
Masa serowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Z mleka, słodzika i budyniu przygotowujemy…budyń gotujemy na małym ogniu tylko do zgęstnienia. Do gorącego budyniu dodajemy mascarpone, serek oraz jogurt grecki – dokładnie mieszamy, dodajemy żółtka – mieszamy, na koniec wlewamy sok z cytryny, aromat i skórkę i tu zaskoczenie i znowu mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę i delikatnie łączymy. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy w temp 150 st przez ok 40 min (środek powinien być ścięty ale jednocześnie lekko „galaretowaty”). Studzimy.
Polewa:
Sok podgrzewamy, do gorącego wrzucamy posiekaną czekoladę, mieszamy do uzyskania jednolitej polewy, wylewamy na schłodzony sernik cytrynowy.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 2593 – B: 94g – T: 215g – W: 92g (węglowodany netto 82g)
Taka ilość to ok 6 porcji.
Uwagi: Białą czekoladę bez cukru można kupić stacjonarnie w większych marketach (Kaufland) lub online np. na Allegro.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.




Ostatnio dodane:
-
-
Keto trufle czekoladowo – fistaszkowe2025-05-15/
-
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0