Kokosowe ciasteczka dwuskładnikowe
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne i zdrowe kokosowe ciasteczka, które zrobicie tylko z dwóch składników: musu kokosowego i jajek. To idealna propozycja na słodką przekąskę, która nie zaszkodzi Waszej diecie. Nie zawierają glutenu, laktozy, cukru ani mąki, więc są odpowiednie dla osób z nietolerancjami pokarmowymi lub chcących ograniczyć węglowodany. Są też bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, wystarczy wymieszać dwa składniki i upiec w piekarniku.

Składniki:
Sposób przygotowania:
Ciasteczka:
Wszystko wrzucamy do malaksera i blendujemy na gładko (konsystencja kruchego). Dzielimy na 8 części, z każdej formujemy kulkę, którą następnie spłaszczamy. Układamy na blaszce, pieczemy w temp 185st przez ok 10-20 min (długość pieczenia zależy od mocy piekarnika, na lekko rumiany kolor), ciasteczka kokosowe studzimy przed polaniem.
Polewa:
Czekoladę ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy, polewamy ciasteczka.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 688 – B: 12g – T: 62g – W: 31g (węglowodany netto 19gm cukry 8g)
Z takiej ilości ciasta wyjdzie 8 niedużych ciasteczek. Chcąc podwoić porcję daj 160g musu i całe jajko.
Uwagi: Mus kokosowy można dostać stacjonarnie np. w Rossmanie lub online (Allegro)
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.


Ostatnio dodane:
-
-
Keto trufle czekoladowo – fistaszkowe2025-05-15/
-
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0