Wyślij w świat :)
0
(0)

Keto torcik twarogowy z frużeliną truskawkową

Keto torcik twarogowy to pyszne i lekkie ciasto bez dodatku cukru i bez glutenu. Biszkopt jest niesamowicie delikatny i puszysty, a jednocześnie wilgotny i stabilny. Z powodzeniem można upiec go wcześniej i zamrozić. Nadzienie twarogowe o lekkiej, piankowej konsystencji i cytrynowym aromacie doskonale współgra z  truskawkową frużeliną. Idealne ciasto na nadchodzącą Wielkanoc!  

Torcik twarogowy z frużeliną truskawkową, keto, bez cukru

Składniki: 

Biszkopt:

  • 5 jajek r M
  • 5 łyżek oleju MCT
  • 30g erytrytolu
  • szczypta soli
  • 30g kazeiny micelarnej
  • 30g mąki łubinowej
  • aromat waniliowy do ciasta kilka kropel

Frużelina:

  • ok 300g mrożonych truskawek
  • słodzik wg uznania
  • łyżeczka skrobi rozpuszczona w 2 łyżeczkach wody

Masa twarogowa:

  • ok 12g żelatyny namoczonej w 30g zimnej wody
  • 370g twarogu z wiaderka w temp pokojowej
  • ulubiony słodzik
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 250 ml śmietany 30% ubitej na półsztywno

Sposób przygotowania:

Tortownica o średnicy 18cm i 10cm wysokości

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli i słodzika, następnie dodajemy żółtka – krótko miksujemy, cienkim strumieniem wlewamy olej i znowu miksujemy- krótko i na najmniejszych obrotach. Kazeinę i mąkę łubinową mieszamy i przesiewamy do masy jajecznej. Łączymy delikatnie łopatką. Ciasto przelewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st na ok 25 – 35 min (do suchego patyczka)

Frużelina:

Truskawki gotujemy ze słodzikiem. Gdy puszczą sok i się lekko rozpadną wlewamy skrobie i gotujemy mieszając aż masa zgęstnieje (najlepiej na małym ogniu). Odstawiamy do wystudzenia.

Biszkopt dzielimy na dwa blaty. Dolny wkładamy do tortownicy i smarujemy frużeliną – masa serowa tężeje w oczach więc dobrze jest wszystko przygotować.

Masa twarogowa:

Twaróg miksujemy ze słodzikiem i sokiem z cytryny.
Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali (kilka sekund) lub w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynna dodajemy łyżkę twarogu, dokładnie mieszamy, a następnie cały czas miksując wlewamy żelatynę do masy serowej. Sprawnym ruchem dodajemy ubitą śmietanę i znowu miksujemy. Masę szybko przekładamy na przygotowany wcześniej biszkopt. Ciasto przykrywamy drugim blatem, dociskamy i wkładamy do lodówki na minimum 1h.

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 2203 – B: 126g – T: 170g – W: 75g (węglowodany netto 46g)

Taka ilość to ok 5-6 porcji.

Uwagi: Keto torcik wychodzi dość wysoki, przy niższych tortownicach warto jest użyć folii rantowej lub papieru do pieczenia żeby ją nieco podwyższyć. 

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Torcik twarogowy z frużeliną truskawkową, keto, bez cukru
Torcik twarogowy z frużeliną truskawkową, keto, bez cukru

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)