Keto torcik twarogowy z frużeliną truskawkową
Keto torcik twarogowy to pyszne i lekkie ciasto bez dodatku cukru i bez glutenu. Biszkopt jest niesamowicie delikatny i puszysty, a jednocześnie wilgotny i stabilny. Z powodzeniem można upiec go wcześniej i zamrozić. Nadzienie twarogowe o lekkiej, piankowej konsystencji i cytrynowym aromacie doskonale współgra z truskawkową frużeliną. Idealne ciasto na nadchodzącą Wielkanoc!

Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek r M
- 5 łyżek oleju MCT
- 30g erytrytolu
- szczypta soli
- 30g kazeiny micelarnej
- 30g mąki łubinowej
- aromat waniliowy do ciasta kilka kropel
Frużelina:
- ok 300g mrożonych truskawek
- słodzik wg uznania
- łyżeczka skrobi rozpuszczona w 2 łyżeczkach wody
Masa twarogowa:
- ok 12g żelatyny namoczonej w 30g zimnej wody
- 370g twarogu z wiaderka w temp pokojowej
- ulubiony słodzik
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 250 ml śmietany 30% ubitej na półsztywno
Sposób przygotowania:
Tortownica o średnicy 18cm i 10cm wysokości
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli i słodzika, następnie dodajemy żółtka – krótko miksujemy, cienkim strumieniem wlewamy olej i znowu miksujemy- krótko i na najmniejszych obrotach. Kazeinę i mąkę łubinową mieszamy i przesiewamy do masy jajecznej. Łączymy delikatnie łopatką. Ciasto przelewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st na ok 25 – 35 min (do suchego patyczka)
Frużelina:
Truskawki gotujemy ze słodzikiem. Gdy puszczą sok i się lekko rozpadną wlewamy skrobie i gotujemy mieszając aż masa zgęstnieje (najlepiej na małym ogniu). Odstawiamy do wystudzenia.
Biszkopt dzielimy na dwa blaty. Dolny wkładamy do tortownicy i smarujemy frużeliną – masa serowa tężeje w oczach więc dobrze jest wszystko przygotować.
Masa twarogowa:
Twaróg miksujemy ze słodzikiem i sokiem z cytryny.
Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali (kilka sekund) lub w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynna dodajemy łyżkę twarogu, dokładnie mieszamy, a następnie cały czas miksując wlewamy żelatynę do masy serowej. Sprawnym ruchem dodajemy ubitą śmietanę i znowu miksujemy. Masę szybko przekładamy na przygotowany wcześniej biszkopt. Ciasto przykrywamy drugim blatem, dociskamy i wkładamy do lodówki na minimum 1h.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 2203 – B: 126g – T: 170g – W: 75g (węglowodany netto 46g)
Taka ilość to ok 5-6 porcji.
Uwagi: Keto torcik wychodzi dość wysoki, przy niższych tortownicach warto jest użyć folii rantowej lub papieru do pieczenia żeby ją nieco podwyższyć.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.


Ostatnio dodane:
-
-
Keto trufle czekoladowo – fistaszkowe2025-05-15/
-
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0