Keto krakersy doskonałe i tylko 3 składniki!
Te keto krakersy to prawdziwa gratka dla fanów serowych przysmaków. Zrobione są z cheddara, masła i mąki słonecznikowej, co sprawia, że są bardzo niskowęglowodanowe. Możesz je jeść na śniadanie, jako przekąskę lub podwieczorek. Możesz je też podać z ulubionymi dipami, sałatkami lub wędlinami. Są tak pyszne, że znikną w mgnieniu oka.
Składniki:
- 50g mąki ze słonecznika (częściowo odtłuszczonej)
- 50g tartego cheddara
- 30g masła
- opcjonalnie dodatki smakowe (u mnie ziarna słonecznika i dyni, czosnek granulowany, ostra papryka)
Sposób przygotowania:
Masło, mąkę, przyprawy i ser wrzucamy do robota kuchennego (malaksera) i miksujemy jednolite ciasto (dobrze jest je schłodzić w lodówce ale nie jest to konieczne). Następnie wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wycinamy dowolne kształty i pieczemy w 190 st przez ok 10 – 15 min (mają być lekko rumiane). Studzimy i wcinamy 🤩
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 595 – B: 35g – T: 43g – W: 18g (węglowodany netto 12g, cukry 0g)
Z takiej ilości ciasta wychodzi ok 24-28 niedużych ciasteczek czyli 2-3 porcje.
Uwagi: częściowo odtłuszczoną mąkę słonecznikową można dostać w sklepach online oraz na Allegro. Moja ulubiona to mąka marki Grapoila.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.
Ostatnio dodane:
-
Świąteczny sernik waniliowo – cynamonowy bez cukru2025-12-14/0 Comments -
-
-
Keto rogaliki świętomarcińskie bez cukru2025-11-09/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0