Wyślij w świat :)
0
(0)

Keto bułki Kajzerki

Prosty, a jednocześnie pyszny przepis na keto bułki. Przepis dla wszystkich, którzy nie chcą rezygnować z pieczywa nawet na diecie ketogenicznej. Idealna baza pod kanapki. Uświetnią Twoje niedzielne śniadanie, świetnie sprawdzą się  w podróży.

 
keto bułki

Składniki: 

  • 80g mąki migdałowej
  • 40g białka kurzego (z jednego, dużego jajka)
  • 10g babki jajowatej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta gumy ksantanowej
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka oliwy
  • łyżka octu jabłkowego
  • 70ml gorącej wody
  • opcjonalnie błonnik bambusowy do oprószenia

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 170 st C. Suche składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy białko, ocet, oliwę i miksujemy aż do połączenia składników, a następnie cały czas miksując wlewamy do ciasta gorącą wodę. Formujemy bułeczki, nacinamy i posypujemy błonnikiem bambusowym. Pieczemy ok 40-45 min (czas pieczenia zależy od mocy piekarnika).

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 596 – B: 22g – T: 50g – W: 10g

Z takiej ilości wyjdą 3 małe bułeczki lub dwie o wielkości tradycyjnych kajzerek.

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

kajzerka, keto bułka
keto śniadanie, keto bułka
keto pieczywo

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)