Wyślij w świat :)
0
(0)

Jajka zapiekane z oscypkiem i porem

Jajka zapiekane to propozycja pysznego i sycącego dania, które idealnie sprawdzi się podczas adaptacji do ketozy. Dobrze zbilansowane makro i prostota sprawią, że zasmakują każdemu miłośnikowi śniadań białkowo tłuszczowych.

Jajka zapiekane z oscypkiem i porem

Składniki: 

  • 60g pora
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 50g mascarpone
  • 20g kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, kozieradka, sok z cytryny
  • 2 jajka
  • 1 nieduży oscypek lub wędzony serek zakopiański 

Sposób przygotowania:

Pora kroimy w plasterki i dusimy na maśle. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mascarpone ze śmietaną i przyprawami dobrze mieszamy i wylewamy na pora. Na koniec wbijamy dwa jajka oraz dorzucamy oscypka (kroimy w większą kostkę).
Zapiekamy w temp 180 st aż jajka się zetną.

Przed zjedzeniem posypujemy świeżo mielonym pieprzem i natką pietruszki!

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 671 – B: 30g – T: 58g – W: 8g (węglowodany netto 7g, cukry 1g)

Przepis na jedną porcję.

Uwagi: Wędzony serek zakopiański można dostać w większości marketów (Biedronka, Lidl), jest świetną przekąską na diecie keto.

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Jajka zapiekane z oscypkiem i porem
Jajka zapiekane z oscypkiem i porem

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)