Jajka zapiekane z oscypkiem i porem
Jajka zapiekane to propozycja pysznego i sycącego dania, które idealnie sprawdzi się podczas adaptacji do ketozy. Dobrze zbilansowane makro i prostota sprawią, że zasmakują każdemu miłośnikowi śniadań białkowo tłuszczowych.

Składniki:
- 60g pora
- łyżeczka masła klarowanego
- 50g mascarpone
- 20g kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, kozieradka, sok z cytryny
- 2 jajka
- 1 nieduży oscypek lub wędzony serek zakopiański
Sposób przygotowania:
Pora kroimy w plasterki i dusimy na maśle. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mascarpone ze śmietaną i przyprawami dobrze mieszamy i wylewamy na pora. Na koniec wbijamy dwa jajka oraz dorzucamy oscypka (kroimy w większą kostkę).
Zapiekamy w temp 180 st aż jajka się zetną.
Przed zjedzeniem posypujemy świeżo mielonym pieprzem i natką pietruszki!
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 671 – B: 30g – T: 58g – W: 8g (węglowodany netto 7g, cukry 1g)
Przepis na jedną porcję.
Uwagi: Wędzony serek zakopiański można dostać w większości marketów (Biedronka, Lidl), jest świetną przekąską na diecie keto.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.


Ostatnio dodane:
-
Keto sernik na zimno z białą czekoladą i galaretką rabarbarową2025-05-16/0 Comments
-
Keto trufle czekoladowo – fistaszkowe2025-05-15/
-
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0