Cytrynowe oponki z polewą Limoncello
Cytrynowe oponki to słodka przekąska na każdą okazję. Są puszyste, aromatyczne i lekkie. Pieczone w piekarniku, dzięki czemu są zdrowsze niż tradycyjne donuty. Przygotowanie ich jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy wymieszać składniki ciasta, wypełnić foremki do donutów i upiec. Idealnie pasują do kawy, herbaty lub mleka. Spróbuj sam i zachwyć się ich smakiem!

Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka ze słodzikiem ubijamy na puszystą masę, cienkim strumieniem wlewamy olej wymieszany ze śmietanką. Wsypujemy mąką wymieszaną z błonnikiem, skórką i proszkiem do pieczenia. Mieszamy łopatką do połączenia składników, na koniec wlewamy sok i raz jeszcze mieszamy. Ciasto przekładamy do silikonowej foremki i pieczemy ok 20 min w 180st (patyczek powinien być suchy a oponki mają same odchodzić od formy)
Polewa: ok 50g białej czekolady bez cukru rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy ok 20ml limoncello – dokładnie mieszamy. Cytrynowe oponki dekorujmy wg uznania.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 1042 – B: 45g – T: 86g – W: 41g (węglowodany netto 10g, cukry 8g)
Z tej porcji ciasta wychodzi 5 oponek wielkości tradycyjnego donuta.
Uwagi: Żeby jeszcze bardziej zredukować ilość kalorii, białą czekoladę można zastąpić spudrowanym erytrytolem. Białą czekoladę bez cukru można kupić w sklepach stacjonarnych (np. Kaufland) lub online (np. na Allegro)
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.


Ostatnio dodane:
-
-
Keto placuszki twarogowe bezglutenowe2025-04-23/
-
Keto chłodnik z selera naciowego i awokado2025-04-23/
-
Keto sernik kawowy z kremem mascarpone2025-04-22/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0