Wyślij w świat :)
0
(0)

Babeczki z jajem

Fantastyczny pomysł na urozmaicenie śniadania. Te babeczki to doskonała alternatywa dla keto pieczywa. Sprawdzą się jako dodatek do śniadania czy kolacji. Smakują wyśmienicie również na zimno, więc z powodzeniem można zabrać je w podróż czy do lunchboxa. Są delikatne, mięciutkie, a dodatek żółtka sprawia, że sycą na dłużej.

Składniki: 

  • 120g tartego sera (np. goudy)
  • 60ml śmietany 30%
  • 40g mąki migdałowej
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • opcjonalnie ulubione przyprawy ( papryka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie itp)
  • 4 żółtka

Sposób przygotowania:

Jajko roztrzepujemy ze śmietaną. Mąkę, proszek i przyprawy mieszamy, a następnie wsypujemy do jajek i znowu mieszamy. Na koniec dodajemy ser. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Do foremek nakładamy po łyżce ciasta, następnie wbijamy żółtko i przykrywamy kolejną porcją ciasta. Jeśli używacie blaszanych foremek warto je nasmarować wcześniej masłem i obsypać np. błonnikiem ziemniaczanym. Pieczemy przez ok 20-30 min (zależy od mocy piekarnika) na złoty kolor.

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 1240 – B: 72g – T: 101g – W: 7g

Z takiej ilości ciasta wyszły mi 4 spore babeczki.

Uwagi: do ciasta z powodzeniem można dorzucić inne dodatki jak np. suszone pomidory, pesto czy drobno pokrojoną szynkę.

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)