Babeczki z jajem
Fantastyczny pomysł na urozmaicenie śniadania. Te babeczki to doskonała alternatywa dla keto pieczywa. Sprawdzą się jako dodatek do śniadania czy kolacji. Smakują wyśmienicie również na zimno, więc z powodzeniem można zabrać je w podróż czy do lunchboxa. Są delikatne, mięciutkie, a dodatek żółtka sprawia, że sycą na dłużej.

Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajko roztrzepujemy ze śmietaną. Mąkę, proszek i przyprawy mieszamy, a następnie wsypujemy do jajek i znowu mieszamy. Na koniec dodajemy ser. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Do foremek nakładamy po łyżce ciasta, następnie wbijamy żółtko i przykrywamy kolejną porcją ciasta. Jeśli używacie blaszanych foremek warto je nasmarować wcześniej masłem i obsypać np. błonnikiem ziemniaczanym. Pieczemy przez ok 20-30 min (zależy od mocy piekarnika) na złoty kolor.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 1240 – B: 72g – T: 101g – W: 7g
Z takiej ilości ciasta wyszły mi 4 spore babeczki.
Uwagi: do ciasta z powodzeniem można dorzucić inne dodatki jak np. suszone pomidory, pesto czy drobno pokrojoną szynkę.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.




Ostatnio dodane:
-
-
Keto placuszki twarogowe bezglutenowe2025-04-23/
-
Keto chłodnik z selera naciowego i awokado2025-04-23/
-
Keto sernik kawowy z kremem mascarpone2025-04-22/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0