Babeczki pistacjowe z kremem i nadzieniem z białej czekolady
Babeczki, które są niskowęglowodanowe, ketogeniczne, bezglutenowe i bezcukrowe, a jednocześnie smakują jak tradycyjny wypiek. W dodatku są naprawdę proste w wykonaniu, każdy może sobie z nimi poradzić! No i wyglądają jak muffinki z najlepszej cukierni!

Składniki:
Krem:
- 90g mascarpone
- 30g śmietanki 30%
- ok 20g masła pistacjowego (najlepiej jeśli będzie dość rzadkie i gładkie w konsystencji)
- słodzik, wanilia do smaku
Sposób przygotowania:
Mascarpone miksujemy z jajkami, słodzikiem, solą i aromatem. Suche składniki mieszamy, przesiewamy i dodajemy do masy serowo jajecznej. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek lub papilotek i pieczemy ok 15-20min (długość pieczenia zależy od mocy piekarnika) w temp 160 st – do suchego patyczka!
.
.
.
Mascarpone miksujemy ze śmietanką, wanilią i słodzikiem. Kiedy krem będzie gotowy dodajemy masło i raz jeszcze miksujemy do połączenia.
.
Podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia.
W każdej babeczce robimy dziurke, za pomocą końcówki drewnianej łyżki lub palca. Do każdej wlewamy czekoladę. Dekorujemy kremem.
Czekolada na zdjęciach jest płynna bo zdjęcia robiłam zaraz po zrobieniu. Po kilku godzinach lekko zastygnie. Jeśli chcecie żeby płynna została, dodajcie więcej (5g) śmietanki i trzymajcie w temp pokojowej.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 1314 – B: 36g – T: 116g – W: 36g
Z tej ilości ciasta wyszły 4 spore babeczki.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.


Ostatnio dodane:
-
-
Keto placuszki twarogowe bezglutenowe2025-04-23/
-
Keto chłodnik z selera naciowego i awokado2025-04-23/
-
Keto sernik kawowy z kremem mascarpone2025-04-22/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0