Wyślij w świat :)
0
(0)

Wątróbka duszona ze śliwkami

Wątróbka drobiowa, wino i owoce to zestawienie idealne. Doskonały przykład dania o smaku umami: lekko słodka, kwaskowa, ostra, słona wszystko czego trzeba by znaleźć się w kulinarnym niebie. Zaryzykowałabym stwierdzenie, że ta forma podania wątróbki posmakuje nawet osobom, które za podrobami, delikatnie mówiąc, nie przepadają. W tym konkretnym przypadku na patelnie wpadła śliwka i jak zawsze zawróciła mi w głowie 😎

Składniki: 

  • ok 200g wątróbki drobiowej
  • 2 duże śliwki
  • mała cebulka
  • 150ml wytrawnego białego lub różowego wina
  • łyżka masła klarowanego
  • sól, papryka słodka i ostra (użyłam gochugaru), majeranek
  • natka pietruszki, łyżka pistacji

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, a kiedy się lekko podsmaży dodajemy oczyszczoną wątróbkę. Obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron, zalewamy winem, przyprawiamy i dusimy na małym ogniu przez ok 10-15 min aż płyn się zredukuje. Na koniec wrzucamy śliwki i dusimy przez kolejne 2-3 min.
Na talerzu posypujemy orzechami i pietruszką.

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 636 – B: 42g – T: 32g – W: 20g

Taka ilość to jedna, duża porcja.

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

 

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)