Wątróbka duszona ze śliwkami
Wątróbka drobiowa, wino i owoce to zestawienie idealne. Doskonały przykład dania o smaku umami: lekko słodka, kwaskowa, ostra, słona wszystko czego trzeba by znaleźć się w kulinarnym niebie. Zaryzykowałabym stwierdzenie, że ta forma podania wątróbki posmakuje nawet osobom, które za podrobami, delikatnie mówiąc, nie przepadają. W tym konkretnym przypadku na patelnie wpadła śliwka i jak zawsze zawróciła mi w głowie 😎

Składniki:
- ok 200g wątróbki drobiowej
- 2 duże śliwki
- mała cebulka
- 150ml wytrawnego białego lub różowego wina
- łyżka masła klarowanego
- sól, papryka słodka i ostra (użyłam gochugaru), majeranek
- natka pietruszki, łyżka pistacji
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, a kiedy się lekko podsmaży dodajemy oczyszczoną wątróbkę. Obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron, zalewamy winem, przyprawiamy i dusimy na małym ogniu przez ok 10-15 min aż płyn się zredukuje. Na koniec wrzucamy śliwki i dusimy przez kolejne 2-3 min.
Na talerzu posypujemy orzechami i pietruszką.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 636 – B: 42g – T: 32g – W: 20g
Taka ilość to jedna, duża porcja.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.




Ostatnio dodane:
-
-
Keto placuszki twarogowe bezglutenowe2025-04-23/
-
Keto chłodnik z selera naciowego i awokado2025-04-23/
-
Keto sernik kawowy z kremem mascarpone2025-04-22/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0