VitaFiber - informacje o syropie błonnikowym
W świecie keto, gdzie cukier jest niczym zakazany owoc, słodkie przyjemności mogą wydawać się odległym marzeniem. Ale czy na pewno? Na szczęście z pomocą przychodzą innowacyjne rozwiązania, przemysł chemiczno-spożywczy oraz słodziki wszelkiej maści. W tym artykule skupimy się na jednym konkretnym: syropie błonnikowym VitaFiber. Produkt, który nie jest bez wad ale kulinarna strona mojej osobowości kocha go namiętnie i przyznam, ciężko byłoby mi całkowicie z niego rezygnować.
Czym jest VitaFiber?
Opis jaki znalazłam na stronie producenta: “(…) zdrowy, niskokaloryczny, naturalny słodzik, który jest również dobrym źródłem prebiotyków dla poprawy zdrowia układu pokarmowego. Ma delikatnie słodki, czysty smak, który nadaje właściwą nutę słodyczy do Twoich przepisów, jedzenia i napojów. Nie ma w nim chemicznego ani gorzkiego posmaku.(…) jest minimalnie przetwarzany, a także wolny od nabiału, glutenu, alergenów, jest wegański, halal, koszerny i nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników ani substancji smakowych”
VitaFiber to rodzaj słodzika lub wypełniacza stosowany w przemyśle spożywczym. Dostać go można w postaci proszku lub gęstego syropu przypominającego płynną glukozę. Pozyskiwany jest najczęściej z roślin bogatych w skrobię. Głównym składnikiem VitaFiber są IMO czyli Izomaltooligosacharydy.
Czym zatem są IMO?
Izomaltooligosacharydy IMO to naturalne substancje słodzące pozyskiwane z roślin skrobiowych (np. z buraków cukrowych, kukurydzy, tapioki) w procesie hydrolizy. Proces ten polega na rozbijaniu wiązań glikozydowych łączących jednostki glukozy w skrobi, co prowadzi do powstawania mniejszych cząsteczek takich jak oligosacharydy. Te z kolei mogą być dalej modyfikowane, na przykład poprzez proces enzymatyczny, aby uzyskać izomaltooligosacharydy. Chociaż występują naturalnie w fermentowanych produktach, na skalę przemysłową wytwarzane są laboratoryjnie.
Dlaczego warto wybrać VitaFiber?
- Niski indeks (35) i ładunek glikemiczny (5) – idealny dla osób na dietach niskowęglowodanowych.
- Niskokaloryczny – 100g syropu VitaFiber to ok 160 kcal (dla porównania 100g miodu to ok 330kcal, a syropu klonowego ok 250kcal)
- Naturalny i bezpieczny – pozyskiwany z roślin bez użycia chemikaliów.
- Odporny na temperaturę – idealny do pieczenia i gotowania. Możesz używać go do słodzenia ciast, ciasteczek, deserów, a nawet potraw wytrawnych bez obawy o utratę jego właściwości. Osobiście lubię dodawać go do wypieków bezy, do przygotowania domowych trufli i cukierków oraz karmelu.
- Właściwości prebiotyczne – badania potwierdzają wzrost dobroczynnych bakterii jelitowych i spadek szkodliwych
- Lekki efekt przeczyszczający – dobry przy zaparciach, zwiększa częstotliwość i objętość stolca bez wzdęć
Przeciwwskazania i skutki uboczne
VitaFiber jest uznawany za bezpieczny i dopuszczony do sprzedaży w EU. W większości przypadków jest on dobrze tolerowany przez organizm. Jednakże, podobnie jak w przypadku każdego innego słodzika, mogą wystąpić pewne skutki uboczne, szczególnie u osób wrażliwych.
Do najczęściej zgłaszanych należą:
- Wzdęcia
- Biegunki
- Bóle brzucha
- Gazy
Wszystkie te objawy ustępują po zaprzestaniu stosowania.
Przeciwwskazania:
- Nietolerancja fruktozy
- Zespół jelita drażliwego (IBS)
- Niedrożność jelit
- Ciężkie choroby nerek
- Nadwrażliwość na błonnik pokarmowy
- Kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią powinny skonsultować się z dietetykiem
- Cukrzyca – Izomaltooligosacharydy są promowane jako słodzik o niskim indeksie glikemicznym, bezpieczny dla diabetyków, ALE istnieje badanie, które wykazało, że spożycie IMO może mieć wpływ na gospodarkę insulinową. W badaniu wzięło udział 6 osób, które przyjmowały 25g IMO na czczo. Odnotowano u nich wzrost glukozy we krwi o 24,8% i poziomu insuliny po 30 min od spożycia o 566,7% Należy jednak zaznaczyć, że było naprawdę małe, a spożywanie nawet niewielkich ilości węglowodanów na pusty żołądek będzie miało wpływ na poziom cukru i insuliny we krwi. Równocześnie znaleźć też można badania przeciwstawne, które wykazały, że regularne spożywanie 15g IMO na dobę nie miało negatywnego wpływu na zdrowie. Niemniej jednak osoby cierpiące na cukrzyce powinny zachować ostrożność.
Zastosowanie w przemyśle
VitaFiber ma szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym jak i farmaceutycznym. Pomaga między innymi stabilizować teksturę produktów spożywczych, zapobiegając ich krystalizacji i rozwarstwianiu. Może być stosowany jako zagęszczacz lub jako nośnik dla innych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały.
Spotkać go można w batonikach proteinowych, czekoladach bez cukru, żelkach, sosach, syropach, kremach i wielu innych produktach niskokalorycznych i niskowęglowodanowych.
Poniżej kilka przykładów produktów z dodatkiem IMO:
Zdjęcia pochodzą ze stron producentów: żelki Pandy, batoniki Quest, syrop GoodGood, czekoladki Choco Rite
Podsumowanie
Ostatnio dodane:
-
-
-
-
Keto rogaliki świętomarcińskie bez cukru2025-11-09/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0



