Sernik na zimno pistacjowy
Sernik na zimno pistacjowy to pyszny i oryginalny deser, który zachwyci wszystkich miłośników pistacji. Jest to świetna propozycja dla osób na diecie ketogenicznej, nie zawiera cukru ani mąki pszennej. Serniczek składa się z dwóch warstw: migdałowego spodu oraz kremowej masy serowej. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia. Wystarczy schłodzić go w lodówce i czekać aż stężeje.

Składniki:
Spód:
- 60g mąki migdałowej
- 40g masła
Masa serowa:
- 125g serka z wiaderka
- 125g sera kremowego typu Philadelphia
- 125g kremówki 30%
- 70-100g masła/musu pistacjowego (ilość zależy od intensywności)
- 4 listki żelatyny i ok 40 ml zimnej wody do namoczenia
- słodzik (dałam ok 2,5 łyżki erytrytolu)
Sposób przygotowania:
Masło podgrzewamy, dodajemy mąkę – mieszamy. Ciepłą masą wykładamy równomiernie dno tortownicy. Chłodzimy!
.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Do miski wrzucamy oba sery, mus pistacjowy i słodzik – miksujemy. W rondelku podgrzewamy wodę, wrzucamy namoczoną żelatynę i rozpuszczamy. Dodajemy do niej łyżkę masy serowej, mieszamy, a następnie przelewamy do miski z serem. Znowu mieszamy. Śmietankę ubijamy na półsztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie łączymy za pomocą łopatki. Przelewamy na spód, odstawiamy do stężenia.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 1917 – B: 64g – T: 168g – W: 43g (w tym cukry 22g)
Taka ilość to ok 6 porcji.
Uwagi: sernik smakuje jeszcze lepiej ze świeżymi malinami. Masło pistacjowe można dostać w sklepach online lub np. na Allegro.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.


Ostatnio dodane:
-
-
Keto placuszki twarogowe bezglutenowe2025-04-23/
-
Keto chłodnik z selera naciowego i awokado2025-04-23/
-
Keto sernik kawowy z kremem mascarpone2025-04-22/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0