Wyślij w świat :)
0
(0)

Sernik czekoladowo-miętowy

Ciasto dla fanów czekoladek „After Eight”. Intenyswnie czekoladowy smak wzbogacony o nutkę mięty, a wszystko to zamknięte w kremowym serniku. To wspaniałe danie dla tych, którzy pragną cieszyć się deserem bez konieczności rezygnacji z diety niskowęglowodanowej. Ten czekoladowo-miętowy serniczek  to nie tylko kulinarna przyjemność, ale także dowód na to, że zdrowa alternatywa może być równie smaczna i kusząca jak tradycyjne desery!

Składniki: 

  • 90g czekolady (u mnie 70%)
  • 55g śmietanki 30%
  • 250g twarogu z wiaderka
  • 150g mascarpone
  • 2 jajka
  • ok 15g skrobi lub proszku budyniowego
  • słodzik ilość wg uznania
  • ekstrakt/olejek/aromat miętowy (ilość zależy od olejku, mój jest bardzo intensywny więc dałam 2 krople)
  • opcjonalnie odrobinę ekstraktu waniliowego

Polewa:

  • 80g czekolady (u mnie mleczna bez cukru)
  • 45g śmietanki 30%
  • opcjonalnie odrobina ekstraktu miętowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny mieć temp pokojową.

Tortownica 18 cm

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ser, śmietanę, jajka, budyń, słodzik, ekstrakty i mascarpone krótko miksujemy – tylko do połączenia składników.
Dodajemy płynną czekoladę cały czas mieszając. Pieczemy w temp 170 st przez 45-60 min (zależy od piekarnika, sernik powinien być ścięty). Wyjmujemy, studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na 3-4h.



Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z palnika, wsypujemy posiekaną czekoladę, mieszamy do uzyskania jednolitego kremu. Wylewamy na sernik.

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 2375 – B: 70g – T: 192g – W: 94g

Taka ilość to 6 porcji.

Uwagi: 

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

 

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)