Sernik czekoladowo-miętowy
Ciasto dla fanów czekoladek „After Eight”. Intenyswnie czekoladowy smak wzbogacony o nutkę mięty, a wszystko to zamknięte w kremowym serniku. To wspaniałe danie dla tych, którzy pragną cieszyć się deserem bez konieczności rezygnacji z diety niskowęglowodanowej. Ten czekoladowo-miętowy serniczek to nie tylko kulinarna przyjemność, ale także dowód na to, że zdrowa alternatywa może być równie smaczna i kusząca jak tradycyjne desery!

Składniki:
Polewa:
- 80g czekolady (u mnie mleczna bez cukru)
- 45g śmietanki 30%
- opcjonalnie odrobina ekstraktu miętowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny mieć temp pokojową.
Tortownica 18 cm
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ser, śmietanę, jajka, budyń, słodzik, ekstrakty i mascarpone krótko miksujemy – tylko do połączenia składników.
Dodajemy płynną czekoladę cały czas mieszając. Pieczemy w temp 170 st przez 45-60 min (zależy od piekarnika, sernik powinien być ścięty). Wyjmujemy, studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na 3-4h.
Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z palnika, wsypujemy posiekaną czekoladę, mieszamy do uzyskania jednolitego kremu. Wylewamy na sernik.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 2375 – B: 70g – T: 192g – W: 94g
Taka ilość to 6 porcji.
Uwagi:
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.




Ostatnio dodane:
-
-
Keto trufle czekoladowo – fistaszkowe2025-05-15/
-
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0