Wyślij w świat :)
0
(0)

Proteinowe placuszki z jabłkami

Pyszne, mięciutkie i bardzo zbliżone smakiem do tradycyjnych ☺️ choć zaznaczam, że jeśli szukacie przepisu na grube, puchate pancakes to zdecydowanie nie ten adres 😄  Wspaniale sprawdzą się jako śniadanie, deser lub też  jako wkładka do lunchboxa. Dodatek kazeiny micelarnej to dodatkowa porcja białka w Twojej diecie!

Składniki: 

  • 3 jajka r M
  • 150g kwaśnej śmietany 18%
  • 40g kazeiny micelarnej
  • 15g skrobi 
  • 30g wody gazowanej
  • pół dużego jabłka  ok 150g
  • 2 łyżki erytrytolu
  • szczypta soli
  • 20g oleju MCT lub oliwy
  • łyżeczka masła klarowanego do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajka, śmietanę, suche produkty i olej miksujemy. Na koniec wlewamy wodę, dodajemy drobno posiekane jabłko, mieszamy. 

Ciasto jest rzadkie dlatego wlewamy łyżką stołową (nie za duże porcje) na rozgrzaną  patelnię z odrobiną tłuszczu. Przewracamy gdy na powierzchni zaczną pojawiać się dziurki, minutka z drugiej strony i można jeść!

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 890 – B: 57g – T: 63g – W: 27g

Taka ilość to dwie średnie lub jedna duża porcja.

Uwagi: Posiłek ubogi w błonnik. Warto uzupełnić go dodając np. owoce jagodowe

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)