Wyślij w świat :)
0
(0)

Keto pierogi leniwe z dodatkiem mąki łubinowej i odżywki białkowej to kolejna propozycja nieskowęglowodanowych kluseczek serowych. Te konkretne mają przyjemną, rozpływającą się w ustach konsystencję oraz neutralny smak. Sprawdzą się jako danie na słodko z dodatkiem słodzika i cynamonu, lub jako dodatek do sosu np. pieczarkowego .

Składniki: 

  • 2 jajka
  • 100g ricotty
  • 40g mąki łubinowej
  • 4g gumy guar
  • 25g odżywki białkowej
  • 2 łyżeczki erytrytolu i szczypta soli
  • opcjonalnie: ekstrakt waniliowy

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy z ricottą i słodzikiem. Dodajemy wymieszane suche składniki, miksujemy na jednolite ciasto. Za pomocą łyżki lub zwilżonych dłoni formujemy kluseczki, wrzucamy do gotującej się wody na ok 8 min (długość gotowania zależy od wielkości klusek).  Kluseczki zwiększają nieco swoją objętość podczas gotowania więc nie należy wrzucać zbyt wielu na raz.

Kaloryka i makro bez uwzględnienia dodatków (masła, musu śliwkowego) aplikacji Fitatu:

Kcal: 548 – B: 57g – T: 24g – W: 16g (w tym cukry 3g)

Z tej ilości ciasta wyszło mi 10 sporych sztuk – 2 porcje

Uwagi: leniwe pierogi najlepiej smakują z dodatkiem palonego masła, cynamonu i dodatkowego słodzik. Ja podałam je dodatkowo z musem śliwkowym. Były naprawdę pyszne!

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

leniwe pierogi, kluski serowe z cynamonem, keto przepisy
kluski serowe, kluseczki, pierogi leniwe, bez cukru, bez glutenu
leniwe pierogi, kluski serowe z cynamonem, keto przepisy

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)