Keto pierogi leniwe z dodatkiem mąki łubinowej i odżywki białkowej to kolejna propozycja nieskowęglowodanowych kluseczek serowych. Te konkretne mają przyjemną, rozpływającą się w ustach konsystencję oraz neutralny smak. Sprawdzą się jako danie na słodko z dodatkiem słodzika i cynamonu, lub jako dodatek do sosu np. pieczarkowego .
Składniki:
- 2 jajka
- 100g ricotty
- 40g mąki łubinowej
- 4g gumy guar
- 25g odżywki białkowej
- 2 łyżeczki erytrytolu i szczypta soli
- opcjonalnie: ekstrakt waniliowy
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy z ricottą i słodzikiem. Dodajemy wymieszane suche składniki, miksujemy na jednolite ciasto. Za pomocą łyżki lub zwilżonych dłoni formujemy kluseczki, wrzucamy do gotującej się wody na ok 8 min (długość gotowania zależy od wielkości klusek). Kluseczki zwiększają nieco swoją objętość podczas gotowania więc nie należy wrzucać zbyt wielu na raz.
Kaloryka i makro bez uwzględnienia dodatków (masła, musu śliwkowego) aplikacji Fitatu:
Kcal: 548 – B: 57g – T: 24g – W: 16g (w tym cukry 3g)
Z tej ilości ciasta wyszło mi 10 sporych sztuk – 2 porcje
Uwagi: leniwe pierogi najlepiej smakują z dodatkiem palonego masła, cynamonu i dodatkowego słodzik. Ja podałam je dodatkowo z musem śliwkowym. Były naprawdę pyszne!
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.



Ostatnio dodane:
-
Keto placuszki twarogowe bezglutenowe2025-04-23/
-
Keto chłodnik z selera naciowego i awokado2025-04-23/
-
Keto sernik kawowy z kremem mascarpone2025-04-22/
-
Keto babeczki nadziewane mozzarellą2025-04-21/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0