Pieczone udka kurczaka w marynacie pomidorowej
Pieczone udka kurczaka to bardzo pyszny i aromatyczny, mięsny dodatek do obiadu. Mięso z kurczaka jest dobrym źródłem białka na diecie ketogenicznej. W połączeniu z warzywami mamy doskonałe, jednogarnkowe danie, którego przygotowanie trwa raptem kilka chwil.

Składniki:
- 2 udka ze skórą
- 120 g papryki żółtej lub czerwonej
- 2 szalotki lub ok 40g zwykłej cebuli
- 100g bakłażana
- łyżka oliwy
- kilka ząbków czosnku w łupinkach
Marynata:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu bez dodatku cukru
- 1 łyżka przyprawy gyros
- płaska łyżeczka soli
- szczypta ostrej papryki
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Składniki na marynatę mieszamy dokładnie w miseczce. Mięso kurczaka nacieramy dokładnie marynatą i w zamkniętym naczyniu wstawiamy do lodówki na minimum 2h (najlepiej na całą noc).
Warzywa kroimy w większą kostkę, lekko solimy i polewamy łyżką oliwy, a następnie wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
Dodajemy zamarynowane wcześniej udka.
Całość pieczemy w 190 st przez ok 60 min – aż mięso zmięknie (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków mięsa oraz od mocy piekarnika)
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 854 – B: 45g – T: 65g – W: 25g (węglowodany netto 25g)
Taka ilość to dwie porcje.
Uwagi:
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.




Ostatnio dodane:
-
-
Keto trufle czekoladowo – fistaszkowe2025-05-15/
-
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0