Wyślij w świat :)
5
(1)

Panna cotta z musem wiśniowym i kremem czekoladowym

Crémeux au chocolat noir … pardon my french ale jak pierwszy raz usłyszałam tę nazwę z góry wiedziałam, że to będzie petarda a nie deser. Przeczucie mnie nie zawiodło. To jest najbardziej aksamitny krem czekoladowy jaki jadłam. Jest idealnie gładziutki, jak rozpływający się w ustach jedwab 🥰 i w dodatku ze składników, które pewnie każdy z Was ma teraz w domu! Do tego waniliowa panna cotta i mus wiśniowy – tak powstała przepyszna wariacja na temat tortu Szwarcwaldzkiego 🍒❤️🍫🎂 Idealne połączenie intensywnego i lekko gorzkiego smaku czekolady, kwaskowych wiśni oraz delikatnej, śmietankowej galaretki. Magia!! ☺️

panna cotta z musem wiśniowym i kremem czekoladowymi keto i bez cukru

Składniki: 

Panna cotta:

  • 200ml śmietanki 30%
  • ok 5g żelatyny namoczonej w łyżce zimnej
    wody
  • ekstrakt/aromat waniliowy, słodzik 

Mus wiśniowy:

  • ok 45g musu wiśniowego (wiśnie gotujemy z odrobiną wody a gdy zmiękną blendujemy na gładko)
  • ok 5g żelatyny namoczonej w łyżce zimnej wody
  • 70ml śmietanki 30%
  • opcjonalnie słodzik (ja nie dodawałam, reszta deseru jest wg mnie wystarczajaco słodka) 

Czekoladowe cremeaux:

  • 15g syropu błonikowego VitaFiber (lub dowolny słodzik w płynie lub zmielony na puder)
  • 1 żółtko
  • 80g śmietanki 30%
  • 40g mleka
  • 50g czekolady 85%
     wstawiamy do lodówki do stężenia.

Sposób przygotowania:

Panna cotta:

Śmietankę podgrzewamy ze słodzikiem i wanilią. Dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy. Przelewamy do foremki i odstawiamy do stężenia.

Mus wiśniowy:

Mus podgrzewamy, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Chłodzimy. Śmietankę ubijamy na pół sztywno a następnie wlewamy do niej powoli, (mieszając delikatnie łopatką) zimny mus wiśniowy. Wlewamy na zastygniętą panna cotte i odstawiamy do stężenia. 

Czekoladowe cremeaux:

Syrop podgrzewamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej żeby był bardziej płynny. Dodajemy żółtko i mieszamy (nie ubijamy!) aż zemulgują. Słodzików jak erytrytol czy sukraloza oczywiście nie trzeba podgrzewać, dodajemy je od razu do żółtka. Mleko i śmietankę podgrzewamy prawie do zagotowania następnie połowę, cienkim strumieniem i cały czas mieszając wlewamy do masy jajecznej, a następnie przelewamy ja do reszty śmietanki. Podgrzewamy raz jeszcze (maksymalnie do 85 st żeby nie zrobiła się jajecznica). Powstały płyn dobrze jest przelać przez sitko lub zmiksować żeby pozbyć się grudek. Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki, wrzucamy do miski i zalewamy gorącą masą mleczno jajeczną. Po 2-3 min czekolada powinna się rozpuścić. Mieszamy dokładnie (dobrze jest zblendować). Krem wlewamy do foremki/miseczki i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, do pełnego stężenia. 

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 1500 – B: 26g – T: 139g – W: 27g

Taka ilość to dwie porcje.

Uwagi: Posiłek ubogi w błonnik. Warto uzupełnić go dodając np. owoce jagodowe

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

panna cotta z musem wiśniowym i kremem czekoladowymi keto i bez cukru
panna cotta z musem wiśniowym i kremem czekoladowymi keto i bez cukru
panna cotta z musem wiśniowym i kremem czekoladowymi keto i bez cukru
panna cotta z musem wiśniowym i kremem czekoladowymi keto i bez cukru

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 5 / 5. 1

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)