Wyślij w świat :)
0
(0)

Pączuszki twarogowe

Ketogeniczne pączuszki twarogowe to mała przyjemność dla miłośników diety niskowęglowodanowej. Miękkie, delikatne i niesamowicie smaczne. Bez problemu mogą konkurować z tradycyjnymi. Tłustoczwartkowy przysmak bez grama zbędnego cukru!

Składniki: 

  • 125g tłustego twarogu z wiaderka 
  • jajko
  • 30g mąki łubinowej
  • 8g błonnika bambusowego
  • słodzik i ekstrakt waniliowy
  • opcjonalnie: słodzik do obtoczenia (u mnie Alluloza)
  • tłuszcz do smażenia (olej, smalec jak lubicie)

Sposób przygotowania:

Twaróg, jajko, mąkę, błonnik, słodzik oraz ekstrakt waniliowy miksujemy na jednolite ciasto. Formujemy nieduże kuleczki, smażymy w głębokim tłuszczu przez ok 10-12 min. Wg mnie optymalna temp oleju to 150-160 st. Przy wyższej z zewnątrz były spalone a środek pół surowy.

Kaloryka i makro całości bez uwzględnienia tłuszczu do smażenia wg aplikacji Fitatu:

Kcal:  704  – B: 25g – T: 60g – W: 11g

Z takiej ilości składników wyszło 10 niedużych pączków.

Uwagi: 

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

 

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)