Wyślij w świat :)
0
(0)

Omlet lubczykowy

Omlet lubczykowy  – delikatny, puchaty i tak pyszny, że trudno opisać to słowami. Najlepiej przetestować organoleptycznie. Idealna propozycja na śniadanie, lunch czy kolację. Przy dobraniu odpowiednich dodatków będzie doskonałą bazą pod pełnowartościowy posiłek.

Składniki: 

  • 2 jajka i jedno białko
  • 20g mąki łubinowej
  • 10g błonnika bambusowego
  • 10g żelatyny
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka mct
  • pieprz i sól do smaku
  • lubczyk (u mnie łyżka posiekanej natki)
  • troszkę masła klarowanego do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajka i białko ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy przesiane suche składniki (mąke, błonnik, proszek, żelatynę), wsypujemy do jajek i delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy olej i wsypujemy przyprawy i lubczyk, jeszcze raz mieszamy łopatką. Wlewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy pod przykryciem, na małym ogniu tak długo aż się zetnie i będzie go można przewrócić na drugą strone (ok 10 min i około 1 min z drugiej).

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 429 – B: 40g – T: 28g – W: 5g

Taka ilość to jedna spora porcja.

Uwagi: omlet podałam z sosem czosnkowym majonezowo-jogurtowym, miksem sałat, awokado, ogórkiem, wędzonym twarogiem i pomidorem

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

 

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)