Wyślij w świat :)
0
(0)

Mini tarty ze szpinakiem, czarnym czosnkiem i jajem

Mini tarty ze szpinakiem i jajkiem to potrawa, którą z pewnością zaskoczycie swoich bliskich. Idealnie wpisuje się w wielkanocne klimaty. Tarty niesamowicie smaczne i aromatyczne. Można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno więc nawet jeśli jakimś cudem jakaś tartunia się zresztuje, bez problemu można spakować ją np. do lunch boxa.

Mini tarty ze szpinakiem, czarnym czosnkiem i jajem, keto, bez glutenu
Mini tarty ze szpinakiem, czarnym czosnkiem i jajem

Składniki: 

SPÓD:

  • 50g tartego cheddara
  • 40g mąki łubinowej
  • łyżeczka tłustego twarogu z wiaderka (np. Piątnica) lub serka kremowego
  • 20g masła

NADZIENIE:

  • 120g mrożonego szpinaku
  • 1/2 łyżeczka masła klarowanego
  • 3-4 ząbki czarnego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny i trochę skórki
  • sól, pieprz
  • białko jaja
  • 2 łyżeczki kremówki
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

SPÓD:

Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i blendujemy na gładkie ciasto, którym następnie wylepiamy foremki (Ø 8 cm) i chłodzimy w zamrażarce przez ok 20min.
Spody pieczemy w temp w 200st przez ok 10-15 min (mają być rumiane i naprawie dobrze podpieczone).

NADZIENIE:

Szpinak dusimy na maśle aż sie rozmrozi, a woda odparuje, dodajemy sok, skórkę, sól, pieprz i rozgnieciony (lub drobno posiekany) czosnek i dusimy przez kolejne 2-3 min.
Farsz przekładamy na podpieczone spody.


Białko, mieszamy ze śmietanką i wylewamy na tarty. Następnie wbijamy po jednym żółtku i wkładamy do piekarnika na kolejnych 5-7 min (białko powinno być ścięte a żółtko półpłynne).
Czekamy aż lekko wystygną i ostrożnie wyjmujemy z foremek (używam form z wyjmowanym dnem).


Ciasto jest bardzo kruchutkie i delikatne dlatego trzeba je dobrze upiec.

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 827 – B: 47g – T: 62g – W: 16g ( węglowodany netto 0g, cukry 3g)

Taka ilość to 1-2 porcje.

Uwagi: Czarny czosnek to świetna alternatywa dla tradycyjnego. Swój kolor zawdzięcza procesowi fermentacji, dzięki któremu nabiera tez szeregu prozdrowotnych właściwości. Ma delikatny, lekko słodki smak i jest łatwiej strawny niż świeży. Można go kupić w postaci główek lub pasty.

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Mini tarty ze szpinakiem, czarnym czosnkiem i jajem, keto, bez glutenu
Mini tarty ze szpinakiem, czarnym czosnkiem i jajem, keto, bez glutenu

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)