Keto tort z kremem tiramisu i dżemem agrestowym z fasolką tonka
Pyszny keto tort, który sprawdzi się na każdą okazję i z pewnością zachwyci swoim smakiem nie tylko osoby będące na diecie ketogenicznej. Delikatny i puszysty biszkopt, słodki krem oraz aromatyczny, lekko kwaskowy dżem z agrestu to połączenie niemal idealne. Zdecydowanie nie jest to ciasto dietetyczne ale za to bez dodatku cukru i bez glutenu 😅

Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek r L
- 50g oleju MCT
- 30g erytrytolu
- szczypta soli
- 35g kazeiny micelarnej
- 35g mąki łubinowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dżem agrestowy:
- 500g mrożonego agrestu
- 1/4 łyżeczki mielonej fasolki tonka
- słodzik do smaku
- 35g proszku budyniowego + 2-3 łyżki wody do rozpuszczenia
Krem tiramisu:
- 6 żółtek
- 3 białka
- 500g mascarpone
- ulubiony słodzik do smaku (użyłam mieszanki erytrytolu i owocu mnicha)
Dodatki:
- 2 łyżki kakao
- 8-9 łyżek białego rumu do nasączenia
Sposób przygotowania:
Składniki sa na tortownicę o wymiarach 18 cm i na 2 warstwy kremu!! Czyli to co na zdjęciu + jeszcze jedna warstwa.
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli i słodzika. Dodajemy żółtka – krótko miksujemy, a następnie cienkim strumieniem wlewamy olej dalej miksując na najmniejszych obrotach. Gdy tylko olej się połączy z masą jajeczną odstawiamy mikser. Kazeinę, mąkę łubinową i proszek mieszam i przesiewamy do masy jajecznej. Łączymy delikatnie łopatką. Ciasto przelewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st na ok 25 – 35 min (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Dżem agrestowy:
Agrest gotujemy aż się rozpadnie, następnie przecieramy przez sitko o drobnych oczkach. Do przecieru (wyszło mi ok 300g) dodajemy rozpuszczoną skrobie, słodzik i fasolkę tonka – gotujemy cały czas mieszając aż powstanie gęsty kisiel. Studzimy i wstawiamy na chwile do lodówki.
Krem tiramisu:
Żółtka wbijamy do szklanej lub metalowej miski, dodajemy 2 łyżki erytrytolu, stawiamy na garnku z gotującą wodą i ubijamy trzepaczką aż osiągną temp 65st C, zdejmujemy i ubijamy dalej mikserem aż będą niemal białe i bardzo gęste i sztywne. To samo robimy z białkami. Mascarpone (opcjonalnie z resztą słodzika) krótko miksujemy i w 3 partiach dodajemy do żółtek, po każdej krótko miksując. Na koniec dodajemy ubite białka i łączymy łopatka. (Więcej informacji na temat kremu patrz uwagi poniżej)
Składanie tortu:
Biszkopt kroimy na 3 blaty. 2 nasączamy, górny zostawiamy suchy. Krem i dżem przekładamy do rękawów cukierniczych, zostawiając 3 łyżki kremu do posmarowania wierzchu tortu.
Pierwszy blat biszkoptu wkładamy do tortownicy (użyłam rantu cukierniczego). Wyciskamy okręgami na przemian krem i dżem, zaczynając od zewnętrznej strony (patrz zdjęcia poniżej). Przykrywamy biszkoptem i powtarzamy.
Wierzch smarujemy resztą kremu i posypujemy kakao. Gotowy keto tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wyjmujemy z lodówki bezpośrednio przed podaniem (patrz uwagi poniżej)
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 4099 – B: 158g – T: 356g – W: 99g (w tym cukry 35g)
Taka ilość to ok 8-10 porcji.
Uwagi:
Agrest można zastąpić dowolnymi świeżymi lub mrożonymi owocami. Nadadzą się maliny, porzeczki, jagody kamczackie czy wiśnie.
Fasolkę tonka kupić można w sklepach internetowych lub np. na Allegro. To bardzo smaczna i aromatyczna przyprawa, która idealnie sprawdza się w deserach i słodkich nalewkach. W tym przepisie można ją zastąpić wanilią.
W kremie nie ma żelatyny. Dobrze ubite żółtka (na biało!) z mascarpone oraz dobre schłodzenie tortu sprawią, że krem się ustabilizuje i nie rozjedzie. Jeśli jednak robicie go np. latem, jest bardzo ciepło lub wiecie, że ciasto będzie stało chwile na stole albo już na etapie przygotowania masa jest bardzo płynna (powinna mieć konsystencje musu, który baaardzo powoli spływa z łyżki – dużo zależy tu od składników np. od świeżości jajek) warto dodać żelatynę. Wówczas pełną łyżkę żelatyny rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do gorącej dodajemy łyżkę kremu i mieszamy, następnie wlewamy całość do reszty kremu i krótko miksujemy. Dalej postępujemy dokładnie tak samo jak w przepisie.
Podgrzewanie białek i żółtek do kremu można pominąć jeśli nie macie problemu z jedzeniem surowych jaj.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.




Ostatnio dodane:
-
Keto placuszki twarogowe bezglutenowe2025-04-23/
-
Keto chłodnik z selera naciowego i awokado2025-04-23/
-
Keto sernik kawowy z kremem mascarpone2025-04-22/
-
Keto babeczki nadziewane mozzarellą2025-04-21/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0