Wyślij w świat :)
0
(0)

Keto tort piernikowy z pomarańczami i musem czekoladowym

Keto tort piernikowy z pomarańczami i musem czekoladowym to prawdziwa gwiazda świątecznego stołu – prosty w przygotowaniu, a jednocześnie wykwintny i pełen wyjątkowych smaków. Delikatny kakaowy biszkopt z korzenną nutą tworzy idealną bazę dla kwaskowej frużeliny pomarańczowej, która nadaje całości świeżości i lekkości. Całość wieńczy intensywny, aksamitny mus czekoladowy, który rozpływa się w ustach i sprawia, że każdy kęs jest czystą przyjemnością. To połączenie klasycznego piernika z owocową nutą i głębią czekolady sprawia, że każdy kawałek jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Ten tort zachwyci gości nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem – eleganckim, pełnym aromatów i idealnie wpisującym się w świąteczną atmosferę.

Keto tort piernikowy z pomarańczami i musem czekoladowym
Keto tort piernikowy z pomarańczami i musem czekoladowym

Składniki: 

Biszkopt:

  • 3 jajka r L
  • 2 łyżki oleju MCT
  • łyżka erytrytolu, szczypta soli
  • 30g mąki łubinowej
  • 10g kakao
  • czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Frużelina pomarańczowa:

  • 2 pomarańcze
  • czubata łyżeczka skrobi
  • słodzik, sok z cytryny ilość wg uznania
  • skórka otarta z połowy pomarańczy

Mus czekoladowy:

  • 100g czekolady 85%
  • 100g mleka
  • łyżeczka żelatyny (ok 4g) namoczona w 4 łyżkach zimnej wody
  • 165g śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Tortownia 18 CM

Biszkopt:

Białka z solą i erytrtolem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka – krótko miksujemy, następnie wlewamy olej i znowu miksujemy (dosłownie 2-3 sekundy).
Resztę składników mieszamy i przesiewamy do masy jajecznej. Łączymy delikatnie łopatką. Pieczemy w temp 160st przez ok 20-30 min (do suchego patyczka).

Frużelina:

Z jednej pomarańczy wyciskamy sok (ok 160g), dodajemy skórkę, opcjonalnie słodzik i cytrynę, rozpuszczamy skrobię i gotujemy kisiel. Drugą pomarańczę filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do kisielu. Odstawiamy do wystygnięcia.

Mus czekoladowy:

Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Mleko dość mocno podgrzewamy, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy następnie zalewamy nim czekoladę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy śmietanę i całość dobrze blendujemy. Przykrywamy folią w kontakcie, odstawiamy do lodówki na kilkanaście h. Dobrze schłodzony krem miksujemy.

Wystudzony biszkopt smarujemy frużeliną, nakładamy mus czekoladowy. Odstawiamy na kilka h do schłodzenia. Przed podaniem dekorujemy (u mnie kakao, suszona skórka pomarańczy i krem: 40g mascarpone, 30g śmietanki, odrobina słodzika i 2-3 krople olejku pomarańczowego).

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 1917 – B: 53g – T: 148g – W: 97g

Taka ilość to ok 6 porcji.

Pomarańcze to jedne z najpopularniejszych owoców cytrusowych, cenione za świeży smak i liczne właściwości prozdrowotne.

Bogate w witaminę C, wspierają odporność i pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Zawierają także błonnik, który wspiera prawidłowe trawienie i pomaga regulować poziom cholesterolu. Dzięki obecności antyoksydantów i minerałów, takich jak potas czy wapń, pomarańcze korzystnie wpływają na pracę serca i układu krążenia. Regularne spożywanie tych owoców może przyczynić się do poprawy kondycji skóry, wspomóc procesy regeneracyjne organizmu oraz dodać energii w naturalny sposób.

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Keto tort piernikowy z pomarańczami i musem czekoladowym
Keto tort piernikowy z pomarańczami i musem czekoladowym
Keto tort piernikowy z pomarańczami i musem czekoladowym
Keto tort piernikowy z pomarańczami i musem czekoladowym

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)