Keto tort piernikowy z pomarańczami i musem czekoladowym
Keto tort piernikowy z pomarańczami i musem czekoladowym to prawdziwa gwiazda świątecznego stołu – prosty w przygotowaniu, a jednocześnie wykwintny i pełen wyjątkowych smaków. Delikatny kakaowy biszkopt z korzenną nutą tworzy idealną bazę dla kwaskowej frużeliny pomarańczowej, która nadaje całości świeżości i lekkości. Całość wieńczy intensywny, aksamitny mus czekoladowy, który rozpływa się w ustach i sprawia, że każdy kęs jest czystą przyjemnością. To połączenie klasycznego piernika z owocową nutą i głębią czekolady sprawia, że każdy kawałek jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Ten tort zachwyci gości nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem – eleganckim, pełnym aromatów i idealnie wpisującym się w świąteczną atmosferę.
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka r L
- 2 łyżki oleju MCT
- łyżka erytrytolu, szczypta soli
- 30g mąki łubinowej
- 10g kakao
- czubata łyżeczka przyprawy do piernika
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Frużelina pomarańczowa:
- 2 pomarańcze
- czubata łyżeczka skrobi
- słodzik, sok z cytryny ilość wg uznania
- skórka otarta z połowy pomarańczy
Mus czekoladowy:
- 100g czekolady 85%
- 100g mleka
- łyżeczka żelatyny (ok 4g) namoczona w 4 łyżkach zimnej wody
- 165g śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Tortownia 18 CM
Biszkopt:
Białka z solą i erytrtolem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka – krótko miksujemy, następnie wlewamy olej i znowu miksujemy (dosłownie 2-3 sekundy).
Resztę składników mieszamy i przesiewamy do masy jajecznej. Łączymy delikatnie łopatką. Pieczemy w temp 160st przez ok 20-30 min (do suchego patyczka).
Frużelina:
Z jednej pomarańczy wyciskamy sok (ok 160g), dodajemy skórkę, opcjonalnie słodzik i cytrynę, rozpuszczamy skrobię i gotujemy kisiel. Drugą pomarańczę filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do kisielu. Odstawiamy do wystygnięcia.
Mus czekoladowy:
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Mleko dość mocno podgrzewamy, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy następnie zalewamy nim czekoladę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy śmietanę i całość dobrze blendujemy. Przykrywamy folią w kontakcie, odstawiamy do lodówki na kilkanaście h. Dobrze schłodzony krem miksujemy.
Wystudzony biszkopt smarujemy frużeliną, nakładamy mus czekoladowy. Odstawiamy na kilka h do schłodzenia. Przed podaniem dekorujemy (u mnie kakao, suszona skórka pomarańczy i krem: 40g mascarpone, 30g śmietanki, odrobina słodzika i 2-3 krople olejku pomarańczowego).
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 1917 – B: 53g – T: 148g – W: 97g
Taka ilość to ok 6 porcji.
Pomarańcze to jedne z najpopularniejszych owoców cytrusowych, cenione za świeży smak i liczne właściwości prozdrowotne.
Bogate w witaminę C, wspierają odporność i pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Zawierają także błonnik, który wspiera prawidłowe trawienie i pomaga regulować poziom cholesterolu. Dzięki obecności antyoksydantów i minerałów, takich jak potas czy wapń, pomarańcze korzystnie wpływają na pracę serca i układu krążenia. Regularne spożywanie tych owoców może przyczynić się do poprawy kondycji skóry, wspomóc procesy regeneracyjne organizmu oraz dodać energii w naturalny sposób.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.
Ostatnio dodane:
-
Świąteczny sernik waniliowo – cynamonowy bez cukru2025-12-14/0 Comments -
-
Keto rogaliki świętomarcińskie bez cukru2025-11-09/ -
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0