Wyślij w świat :)
0
(0)

Keto tort Malinowa Chmurka

Keto wersja klasycznego ciasta. Lekki i puszysty biszkopt, warstwa domowej galaretki z malinami, krem z bitej śmietany i chrupiąca beza – wszystko odchudzone o cukier. Prosty w przygotowaniu i bardzo efektowny keto tort, który zachwyci nawet największych sceptyków.

malinowa chmurka, biszkopt, beza, galaretka malinowa, bita śmietana, keto, bez cukru, bez glutenu

Składniki: 

Biszkopt:

  • 3 jajka r M
  • 2 łyżki oleju MCT
  • 10g odżywki białkowej WPC80
  • 20g mąki łubinowej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30g erytrytolu

Galaretka malinowa z owocami:

  • 300g mrożonych malin
  • 220g wody
  • 14g żelatyny namoczonej w 4 łyżkach zimnej wody
  • dodatkowo 150g malin
  • opcjonalnie słodzik
.

Krem:

  • 150g śmietany 30%
  • 60g mascarpone
  • słodzik wg uznania

Beza:

  • 100g syropu błonnikowego VitaFiber
  • 70g białka jaja kurzego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie słodzik

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na pianę, w trakcie dodajemy słodzik i sól. Gdy będą sztywne, wlewamy żółtka i krótko miksujemy, wlewamy MCT i znowu miksujemy. Suche składniki mieszamy, przesiewamy do masy jajecznej. Całość mieszamy delikatnie łopatką. Ciasto wlewamy do tortownicy 18cm, pieczemy w 160 st przez ok 25min  – do suchego patyczka (długość pieczenia zależy od mocy piekarnika)

.

.

Maliny gotujemy, gdy się rozpadną przecieramy przez sitko o drobnych oczkach celu pozbycia się pestek. Wyszło mi ok 220g musu. Dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Galaretkę studzimy, wrzucamy maliny, tężejącą całość wylewamy na biszkopt i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Śmietankę, mascarpone i słodzik ubijamy na gęsty krem. Wykładamy na stężałą galaretkę.

.

.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ubijamy na gęstą i błyszczącą pianę. Na blaszce układamy papier do pieczenia, ołówkiem rysujemy koło o średnicy biszkopta, następnie wykładamy bezę (użyłam rękawa cukierniczego). Bezę suszymy w 100st przez około 1,5-2h. Wysuszoną bezę wykładamy na krem.  Najlepiej zrobić to bezpośrednio przed podaniem lub zabezpieczyć od spodu białą czekoladą. Beza chłonie wilgoć i na drugi dzień nie jest już chrupiąca.

 

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 1618 – B: 70g – T: 112g – W: 70g

Taka ilość to ok 6 porcji.

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

 

malinowa chmurka, biszkopt, beza, galaretka malinowa, bita śmietana, keto, bez cukru, bez glutenu
malinowa chmurka, biszkopt, beza, galaretka malinowa, bita śmietana, keto, bez cukru, bez glutenu
malinowa chmurka, biszkopt, beza, galaretka malinowa, bita śmietana, keto, bez cukru, bez glutenu
malinowa chmurka, biszkopt, beza, galaretka malinowa, bita śmietana, keto, bez cukru, bez glutenu

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)