Wyślij w świat :)
0
(0)

Keto tarta wielkanocna żurkowa

Keto tarta żurkowa to idealna propozycja dania wielkanocnego. Jest pyszna, efektowna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zachwyci każdego fana żurku, zarówno smakiem jak i wyglądam. Pyszny, kruchy spód i nadzienie z dodatkiem białej, kiełbasy, jajek, chrzanu i aromatycznych przypraw. Do zjedzenia na ciepło i na zimno.

keto tarta wielkanocna żurkowa, bez glutenu

Składniki: 

Spód:

  • 100g tartego cheddara
  • 60g masła
  • 50g mąki słonecznikowej odtłuszczonej
  • 40g mielonych migdałów
  • 10g błonnika ziemniaczanego

Nadzienie:

  • 200g gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 jajka L
  • biała kiełbasa (ok 150g)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • zakwas (dodałam dwie łyżki zakwasu żytniego, gęstego)
  • sól, pieprz, majeranek, czosnek, chrzan – ilość wg uznania

Sposób przygotowania:

Spód (18-20 cm):

Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i blendujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Wylepiamy foremkę i zamrażamy, podpiekamy w 170 st przez ok 15 -20min.

Nadzienie:

Śmietanę, surowe jajka, zakwas i przyprawy blendujemy, wylewamy na podpieczony spód, układamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i jajka. Zapiekamy przez ok 30 min (nadzienie ma być ścięte).

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 2586 – B: 121g – T: 213g – W: 53g (węglowodany netto 41g, cukry 10)

Taka ilość to 3 -4 porcje.

Uwagi: Zakwas można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie. W intrenecie krąży wiele przepisów z dokładnymi instrukcjami jak to zrobić.

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

keto tarta wielkanocna żurkowa, bez glutenu
keto tarta wielkanocna żurkowa, bez glutenu
keto tarta wielkanocna żurkowa, bez glutenu
keto tarta wielkanocna żurkowa, bez glutenu

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)