Keto tarta wielkanocna żurkowa
Keto tarta żurkowa to idealna propozycja dania wielkanocnego. Jest pyszna, efektowna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zachwyci każdego fana żurku, zarówno smakiem jak i wyglądam. Pyszny, kruchy spód i nadzienie z dodatkiem białej, kiełbasy, jajek, chrzanu i aromatycznych przypraw. Do zjedzenia na ciepło i na zimno.

Składniki:
Spód:
- 100g tartego cheddara
- 60g masła
- 50g mąki słonecznikowej odtłuszczonej
- 40g mielonych migdałów
- 10g błonnika ziemniaczanego
Nadzienie:
Sposób przygotowania:
Spód (18-20 cm):
Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i blendujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Wylepiamy foremkę i zamrażamy, podpiekamy w 170 st przez ok 15 -20min.
Nadzienie:
Śmietanę, surowe jajka, zakwas i przyprawy blendujemy, wylewamy na podpieczony spód, układamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i jajka. Zapiekamy przez ok 30 min (nadzienie ma być ścięte).
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 2586 – B: 121g – T: 213g – W: 53g (węglowodany netto 41g, cukry 10)
Taka ilość to 3 -4 porcje.
Uwagi: Zakwas można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie. W intrenecie krąży wiele przepisów z dokładnymi instrukcjami jak to zrobić.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.




Ostatnio dodane:
-
-
Keto placuszki twarogowe bezglutenowe2025-04-23/
-
Keto chłodnik z selera naciowego i awokado2025-04-23/
-
Keto sernik kawowy z kremem mascarpone2025-04-22/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0