Keto sernik na zimno cytrynowo - makowy

Składniki:
Spód:
- 60g mielonych migdałów
- 35g masła rozpuszczonego
- płaska łyżeczka żelatyny namoczonej w łyżeczce wody
Masa serowa:
- 300g twarogu z wiaderka
- 155g mascarpone
- 55g soku z cytryny (lub mniej jeśli wolicie delikatniejsze smaki)
- czubata łyżka maku
- wanilia, słodzik wg uznania
- ok 20g żelatyny namoczonej w 2 łyżkach zimnej wody
Curd:
- jajko
- 30ml soku z cytryny
- łyżeczka skrobi
- 3 łyżki mleka
- słodzik wg uznania
Wierzch:
- galaretka cytrynowa bez cukru
- plasterki cytryny do dekoracji
Sposób przygotowania:
Spód:
Tortownica 18 cm
Żelatyne z wodą podgrzewamy do rozpuszczenia. Migdały mieszamy z jeszcze ciepłym masłem, wlewamy żelatynę – dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na spód foremki i wkładamy do lodówki.
Masa serowa:
Twaróg, mascarpone, wanilię, słodzik i mak miksujemy. Sok podgrzewamy, dodajemy żelatynę – mieszamy do rozpuszczenia, następnie cały czas miksując wlewamy do masy serowej. Całość wykładamy na spód i odstawiamy do stężenia.
Curd:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu aż płyn zgęstnieje i zrobi się budyń. Przestudzony przelewamy na stężały sernik i odstawiamy do lodówki.
Wierzch:
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na serniku układamy plasterki cytryny, zalewamy galaretką i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 1723 – B: 66g – T: 151g – W: 28g
Taka ilość to ok 6 porcji.
Uwagi: Galaretkę bez cukru można dostać w większych marketach lub w sklepach online, np. na Allegro.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.



Ostatnio dodane:
-
-
Keto trufle czekoladowo – fistaszkowe2025-05-15/
-
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0