Keto pizza na spodzie z cheddara
Keto pizza, która nie tylko smakuje niebiańsko, ale jest również łatwa i szybka w przygotowaniu. Bez konieczności poddawania ciasta wyrastaniu, bez dodatkowych udziwnień i specjalistycznego sprzętu. Wszystko, czego potrzeba, to kilka typowych dla kuchni ketogenicznej produktów: cheddar, odżywka białkowa, jajka oraz ulubione dodatki, może jeszcze papier do pieczenia i piekarnik. Tylko tyle by móc cieszyć się domową keto pizzą!

Składniki:
Spód:
- 100g cheddara tartego na małych oczkach
- 2 jajka
- 5g izolatu białkowego
- łyżeczka papryki gochugaru lub po trochu ostrej i słodkiej
Dodatki:
- łyżeczka ketchupu bez cukru
- jedna podsuszana kiełbaska lub kabanos
- 6 pomidorków koktajlowych
- łyżka parmezanu
Sposób przygotowania:
Wszystko wrzucamy do miski, mieszamy. Wykładamy na blaszkę i podpiekamy prze ok 7 -10 min w temp 190 st.
.
.
.
.
Podpieczony spód smarujemy ketchupem, kładziemy pokrojone pomidorki i kiełbaskę, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na kolejnych 7-8 min (włączyłam funkcję grzania tylko od góry)
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 790 – B: 60g – T: 60g – W: 3g
Taka ilość to jedna duża porcja lub dwie mniejsze
Uwagi: po upieczeniu pizze posypałam orzeszkami piniowymi, awokado i świeżymi listkami oregano. Dodałam też sos jogurtowy i krem balsamiczny do smaku.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.




Ostatnio dodane:
-
Keto sernik na zimno z białą czekoladą i galaretką rabarbarową2025-05-16/0 Comments
-
Keto trufle czekoladowo – fistaszkowe2025-05-15/
-
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0