Keto makaron z sardynkami w oliwie
Makaron z sardynkami zawsze przenosi mnie wprost do czasów studenckich. Lwia część moich posiłków tak właśnie wyglądała. Nie będę ukrywać, że gotowanie nie należało wówczas do moich ulubionych zajęć Makaron, oliwa z oliwek, czosnek, ser i sardynki – proste, pyszne i szybkie do przygotowania. Dziś oczywiście przygotowany w wersji niskowęglowodanowej, keto makaron również da się lubić.

Składniki:
- porcja makaron low carb (u mnie z zielonej soi)
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki parmezanu
- puszka sardynek w oliwie z cytryną
- 2 łyżki kaparów
- sól, płatki chili
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy na pół twardo. W tm czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy w nią pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy go na bardzo małym ogniu. Następnie dodajemy makaron i smażymy dalej przez 2-3 min. Na koniec dorzucamy połowę parmezanu. Mieszamy i przekładamy na talerz. Dodajemy kapary, kolejną porcję sera, sardynki i posypujemy ostrą papryką.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 741 – B: 33g – T: 51g – W: 30g (węglowodany netto 19g, cukry 2g)
Taka ilość to jedna duża porcja.
Uwagi: Keto makaron oraz sardynki w oliwie z cytryną można dostać zarówno stacjonarnie jak i na Allegro. W swojej wersji użyłam fettuccine z zielonej soi. Chcąc zredukować ilość weglowodanów tak by danie nadawało się też na adaptacji, wystarczy zamienić go na makaron konjak.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.


Ostatnio dodane:
-
Keto placuszki twarogowe bezglutenowe2025-04-23/
-
Keto chłodnik z selera naciowego i awokado2025-04-23/
-
Keto sernik kawowy z kremem mascarpone2025-04-22/
-
Keto babeczki nadziewane mozzarellą2025-04-21/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0