Wyślij w świat :)
0
(0)

Keto makaron z sardynkami w oliwie

Makaron z sardynkami zawsze przenosi mnie wprost do czasów studenckich. Lwia część moich posiłków tak właśnie wyglądała. Nie będę ukrywać, że gotowanie nie należało wówczas do moich ulubionych zajęć 😆 Makaron, oliwa z oliwek, czosnek, ser i sardynki – proste, pyszne i szybkie do przygotowania. Dziś oczywiście przygotowany w wersji niskowęglowodanowej, keto makaron również da się lubić.

Keto makaron z czosnkiem, oliwą i sardynkami

Składniki: 

  • porcja makaron low carb (u mnie z zielonej soi)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki parmezanu
  • puszka sardynek w oliwie z cytryną
  • 2 łyżki kaparów
  • sól, płatki chili

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy na pół twardo. W tm czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy w nią pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy go na bardzo małym ogniu. Następnie dodajemy makaron i smażymy dalej przez 2-3 min. Na koniec dorzucamy połowę parmezanu. Mieszamy i przekładamy na talerz. Dodajemy kapary, kolejną porcję sera, sardynki i posypujemy ostrą papryką.

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 741 – B: 33g – T: 51g – W: 30g (węglowodany netto 19g, cukry 2g)

Taka ilość to jedna duża porcja.

Uwagi: Keto makaron oraz sardynki w oliwie z cytryną można dostać  zarówno stacjonarnie jak i na Allegro. W swojej wersji użyłam fettuccine z zielonej soi. Chcąc zredukować ilość weglowodanów tak by danie nadawało się też na adaptacji, wystarczy zamienić go na makaron konjak.

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Keto makaron z czosnkiem, oliwą i sardynkami
Keto makaron z czosnkiem, oliwą i sardynkami

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)