Keto likier jajeczny "Ajerkoniak"
Keto likier jajeczny to pyszna i zdrowsza alternatywa dla sklepowych likierów. Muszę przyznać, że nigdy nie byłam fanką ajerkoniaków. Były dla mnie zbyt słodkie, za rzadkie i za mocno czuć je było surowym jajkiem. Ten przepis dostałam kiedyś od koleżanki. Przerobiłam nieco wersję cukrową i wyszedł doskonały, słodziutki i gęsty likierek, który pokochali wszyscy, łącznie ze mną 😁

Składniki:
- 4 żółtka
- 50g syropu błonnikowego VitaFiber
- 200g śmietanki 30%
- 150g mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 150-200g białego rumu
- łyżka ekstraktu waniliowego
- ulubiony słodzik do smaku
Sposób przygotowania:
Żółtka ubijamy na gęsty kogel mogel (w szklanej lub metalowej misce).
Syrop błonnikowy, śmietankę i słodzik wlewamy na patelnię i gotujemy aż zredukuje się o połowę, zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy mleko skondensowane i dokładnie mieszamy. Płyn cienkim strumieniem, cały czas miksując wlewamy do ubitych żółtek, miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą (dno nie powinno dotykać wody) i mieszając podgrzewamy aż masa zacznie gęstnieć i osiągnie temp 65-70st C. W tym momencie szybko odstawiamy miskę, wlewamy rum, ekstrakt waniliowy i opcjonalnie więcej słodzika. Dokładnie mieszamy. Likier przelewamy do słoika lub butelki i wkładamy do lodówki.
Ajerkoniak jest gotowy do picia właściwie od ręki, choć najlepiej smakuje po 24h.
Taka ilość to ok pół litra likieru.
Uwagi:
Tak przygotowany likier można przechowywać w lodówce nawet 3-4 tyg.
Likier trzymany w lodówce gęstnieje dlatego dobrze jest go serwować w temperaturze pokojowej.
Przed wypiciem warto wstrząsnąć butelką żeby wszystko dobrze się wymieszało.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.


Ostatnio dodane:
-
-
Keto trufle czekoladowo – fistaszkowe2025-05-15/
-
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0
Ten post ma 2 komentarzy
Mleko zagęszczone nie jest dozwolone na keto.
Dlaczego? 🙂