Wyślij w świat :)
0
(0)

Keto likier jajeczny "Ajerkoniak"

Keto likier jajeczny to pyszna i zdrowsza alternatywa dla sklepowych likierów. Muszę przyznać, że nigdy nie byłam fanką ajerkoniaków. Były dla mnie zbyt słodkie, za rzadkie i za mocno czuć je było surowym jajkiem. Ten przepis dostałam kiedyś od koleżanki. Przerobiłam nieco wersję cukrową i wyszedł doskonały, słodziutki i gęsty likierek, który pokochali wszyscy, łącznie ze mną 😁

Keto likier jajeczny, bez cukru, najlepszy przepis
Keto likier jajeczny "Ajerkoniak"

Składniki: 

Sposób przygotowania:

Żółtka ubijamy na gęsty kogel mogel (w szklanej lub metalowej misce).

Syrop błonnikowy, śmietankę i słodzik wlewamy na patelnię i gotujemy aż zredukuje się o połowę, zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy mleko skondensowane i dokładnie mieszamy. Płyn cienkim strumieniem, cały czas miksując wlewamy do ubitych żółtek, miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą (dno nie powinno dotykać wody) i mieszając podgrzewamy aż masa zacznie gęstnieć i osiągnie temp 65-70st C. W tym momencie szybko odstawiamy miskę, wlewamy rum, ekstrakt waniliowy i opcjonalnie więcej słodzika. Dokładnie mieszamy. Likier przelewamy do słoika lub butelki i wkładamy do lodówki.

Ajerkoniak jest gotowy do picia właściwie od ręki, choć najlepiej smakuje po 24h.

Taka ilość to ok pół litra likieru.

Uwagi:

Tak przygotowany likier można przechowywać w lodówce nawet 3-4 tyg. 

Likier trzymany w lodówce  gęstnieje dlatego dobrze jest go serwować w temperaturze pokojowej. 

Przed wypiciem warto wstrząsnąć butelką żeby wszystko dobrze się wymieszało.

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Keto likier jajeczny, bez cukru, najlepszy przepis
Keto likier jajeczny, bez cukru, najlepszy przepis

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Weronika

    Mleko zagęszczone nie jest dozwolone na keto.

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)