Wyślij w świat :)
0
(0)

Keto grissini czyli niskowęglowodanowe paluchy z dodatkiem czarnuszki.

Tradycyjne grissini mają swoje korzenie w Piemoncie, a przepis może liczyć nawet 670 lat. Oczywiście  oryginalne wypiekane są z mąki pszennej, na szczęście istnieją też wersje niskowęglowodanowe, a jedną z nich widzicie właśnie tutaj. Paluchy to doskonała przekąska do wina ale też fajny dodatek na przykład do sałatki.

Składniki: 

  • jajko
  • 60g odtłuszczonej mąki migdałowej
  • 25g mąki łubinowej
  • 50g masła
  • 50g tartej mozzarelli
  • sól, czarnuszka – ilość wg uznania
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia jeśli chcecie żeby były delikatniejsze

Sposób przygotowania:

Wszystko (poza czarnuszką) wrzucamy do malaksera i blendujemy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Dodajemy czarnuszkę i jeszcze chwile zagniatamy ręcznie. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na ok 1h. Formujemy paluchy, pieczemy w temp 200 st przez 7-10 min (mają być lekko rumiane).

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 931 – B: 61g – T: 65g – W: 19g

Z takiej ilości wychodzi ok 10 sztuk.

Uwagi: czarnuszkę można zamienić na sezam, mak lub kminek. Do ciasta można dodać ulubione zioła czy przyprawy.

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

paluchy, keto, grissini

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)