Keto grissini czyli niskowęglowodanowe paluchy z dodatkiem czarnuszki.
Tradycyjne grissini mają swoje korzenie w Piemoncie, a przepis może liczyć nawet 670 lat. Oczywiście oryginalne wypiekane są z mąki pszennej, na szczęście istnieją też wersje niskowęglowodanowe, a jedną z nich widzicie właśnie tutaj. Paluchy to doskonała przekąska do wina ale też fajny dodatek na przykład do sałatki.

Składniki:
- jajko
- 60g odtłuszczonej mąki migdałowej
- 25g mąki łubinowej
- 50g masła
- 50g tartej mozzarelli
- sól, czarnuszka – ilość wg uznania
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia jeśli chcecie żeby były delikatniejsze
Sposób przygotowania:
Wszystko (poza czarnuszką) wrzucamy do malaksera i blendujemy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Dodajemy czarnuszkę i jeszcze chwile zagniatamy ręcznie. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na ok 1h. Formujemy paluchy, pieczemy w temp 200 st przez 7-10 min (mają być lekko rumiane).
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 931 – B: 61g – T: 65g – W: 19g
Z takiej ilości wychodzi ok 10 sztuk.
Uwagi: czarnuszkę można zamienić na sezam, mak lub kminek. Do ciasta można dodać ulubione zioła czy przyprawy.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.


Ostatnio dodane:
-
Keto placuszki twarogowe bezglutenowe2025-04-23/
-
Keto chłodnik z selera naciowego i awokado2025-04-23/
-
Keto sernik kawowy z kremem mascarpone2025-04-22/
-
Keto babeczki nadziewane mozzarellą2025-04-21/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0