Keto chłodnik lubczykowy

Składniki:
Sposób przygotowania:
Maślankę, jogurt, śmietanę, olej, lubczyk, sok i przyprawy wkładamy do blendera i miksujemy jak koktajl.
Na talerz wrzucamy pokrojone w kosteczkę: jajko i ogórka, zalewamy chłodnikiem. Na wierzchu układamy awokado i kiełki.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 711 – B: 30g – T: 58g – W: 25g
Taka ilość to dwie średnie lub jedna duża porcja.
Uwagi:
Liście lubczyku są bogate w olejki eteryczne, które nadają potrawom intensywny, korzenny smak, przypominający nieco smak selera i pietruszki. Są one często używane do przygotowania zup, sosów, mięs i warzyw. Dodatek lubczyku do potraw nie tylko wzbogaca ich smak, ale również przyczynia się do poprawy trawienia. Używanie lubczyku jako przyprawy to nie tylko sposób na wzbogacenie smaku potraw, ale również na poprawę naszego zdrowia. Wszystkie części rośliny są bogate w składniki bioaktywne, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Ponadto, regularne spożywanie lubczyku może przyczynić się do poprawy funkcji układu pokarmowego, układu moczowego i układu krążenia.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.




Ostatnio dodane:
-
Keto placuszki twarogowe bezglutenowe2025-04-23/
-
Keto chłodnik z selera naciowego i awokado2025-04-23/
-
Keto sernik kawowy z kremem mascarpone2025-04-22/
-
Keto babeczki nadziewane mozzarellą2025-04-21/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 5 / 5. 2