Wyślij w świat :)
5
(1)

Jajka sadzone na karmelizowanej śmietance

Najlepsze śniadanie jakie jadłam w tym roku! 😳 Wiem, dopiero styczeń ale ciężko będzie je przebić!!
Przepis, a właściwie inspiracje bo proporcje nie były podane, znalazłam na stronie food52.com (fajna strona, polecam zajrzeć!) i nie rozumiem dlaczego to danie nie jest wiralem! 😳
Jedwabiście kremowa śmietanka, jajka z płynnym żółtkiem (mogłoby być bardziej płynne ale to cena jaką płacimy za robienie zdjęć na insta), sól i ostra papryka – tylko tyle i aż tyle by zapewnić sobie foodgasm z samego rana!!

IMG_8322

Składniki: 

  • 150 ml śmietany 30%
  • 4 jajka r L
  • sól, pieprz, papryka gochugaru lub ostrej do smaku
  • opcjonalnie: szczypiorek, orzeszki piniowe

Sposób przygotowania:

Na patelnie wlewamy śmietankę, dodajemy sól i paprykę, gotujemy aż lekko zgęstnieje i zredukuje swoją objętość o co najmniej 1/4. Wbijamy jajka, przykrywamy i smażymy na małym ogniu aż białko się zetnie. Posypujemy szczypiorkiem i orzeszkami, delikatnie solimy – opcjonalnie ale warto bo wszystko to podnosi jeszcze bardziej walory smakowe.

Kaloryka i makro całości z uwzględnieniem orzeszków wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 1077 – B: 56g – T:91g – W: 8g

Taka ilość to 2 średnie lub jedna duża porcja.

Uwagi: Posiłek ubogi w błonnik. Warto uzupełnić go dodając świeże lub gotowane warzywa np. pomidory, miks sałat, rzodkiewkę, brokuły itp.

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 5 / 5. 1

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)