Wyślij w świat :)
0
(0)

Dżem truskawkowo - różany

Pyszny, domowy dżem, który można zrobić nawet w środku zimy. Wystarczą mrożone truskawki i kilka dodatków by móc cieszyć się tym słodkim smarowidłem. Doskonały do naleśników, kanapek, ciast czy deserów. Wspaniały pomysł na prezent od serca! 100% owoców i bez cukru!

Składniki: 

  • 450g zblendowanych truskawek (w sezonie świeżych, po sezonie mrożonych)
  • 1-2 łyżki wody różanej
  • łyżeczka (7-10g) pektyny – najlepiej kierować się zaleceniami producenta
  • 3 łyżki gorącej wody
  • opcjonalnie słodzik jeśli truskawki nie były wystarczająco słodkie

Sposób przygotowania:

Zblendowane truskawki (z dodatkiem słodzika jeśli używacie) doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez chwilę aż woda nieco odparuje. Dodajemy rozpuszczoną w wodzie pektyne – intensywnie mieszamy. Na koniec wlewamy wodę różaną i gotujemy na małym ogniu przez ok 5-10 min.
Przelewamy do słoiczka. Dżem zgęstnieje po schłodzeniu.

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 167 – B: 3g – T: 2g – W: 36g

Z tej ilości wyszedł słoiczek o pojemności 300g.

Uwagi: Posiłek ubogi w błonnik. Warto uzupełnić go dodając np. owoce jagodowe

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)