Dżem truskawkowo - różany

Składniki:
- 450g zblendowanych truskawek (w sezonie świeżych, po sezonie mrożonych)
- 1-2 łyżki wody różanej
- łyżeczka (7-10g) pektyny – najlepiej kierować się zaleceniami producenta
- 3 łyżki gorącej wody
- opcjonalnie słodzik jeśli truskawki nie były wystarczająco słodkie
Sposób przygotowania:
Zblendowane truskawki (z dodatkiem słodzika jeśli używacie) doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez chwilę aż woda nieco odparuje. Dodajemy rozpuszczoną w wodzie pektyne – intensywnie mieszamy. Na koniec wlewamy wodę różaną i gotujemy na małym ogniu przez ok 5-10 min.
Przelewamy do słoiczka. Dżem zgęstnieje po schłodzeniu.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 167 – B: 3g – T: 2g – W: 36g
Z tej ilości wyszedł słoiczek o pojemności 300g.
Uwagi: Posiłek ubogi w błonnik. Warto uzupełnić go dodając np. owoce jagodowe
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.


Ostatnio dodane:
-
-
Keto trufle czekoladowo – fistaszkowe2025-05-15/
-
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0