Wyślij w świat :)
0
(0)

Domowy hummus z łubinu

Domowy hummus to jeden z moich ulubionych dipow. Świetnie sprawdza się jako dodatek do zdrowych przekąsek takich jak świeże warzywa lub jako sos do jajek. Wersję niskowęglowodanową zrobiłam z konserwowego łubinu, który ma nieco mniej węgli niż jego siostra ciecierzyca. Oczywiście od tradycyjnego różni się troche smakiem jak i konsystencją, ale jest świetną alternatywą dla osób na diecie ketogenicznej.

Domowy hummus z łubinu, niskowęglowodanowy, keto
Domowy hummus z łubinu

Składniki: 

  • 130g gotowego do spożycia łubinu (ze słoika) lub ugotowanej kaszy łubinowej
  • ok 40g tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki MCT
  • ok 50ml gorącej wody
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • płaska łyżeczka kminu rzymskiego, sól
  • oliwa, sezam i sumak do posypania

Sposób przygotowania:

Łubin z gorącą wodą blendujemy na możliwie gładką pastę, dodajemy resztę składników i miksujemy tak długo aż konsystencja będzie zadowalająca.

Do przygotowania hummusu łubinowego potrzebny jest mocny blender (taki w którym można zrobić masło orzechowe)

Przekładamy na talerz, polewamy oliwą, posypujemy sumakiem i sezamem – domowy hummus jest gotowy do spożycia praktycznie od razu po zblendowaniu.

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 786 – B: 24g – T: 76g – W: 3g

Taka ilość to 3-4 porcje.

Uwagi: Zarówno łubin konserwowy jak i kasze łubinową kupić można online  (Allegro) lub stacjonarnie w sklepach Kuchnie świata.

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Domowy hummus z łubinu, niskowęglowodanowy, keto

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)