Domowy hummus z łubinu
Domowy hummus to jeden z moich ulubionych dipow. Świetnie sprawdza się jako dodatek do zdrowych przekąsek takich jak świeże warzywa lub jako sos do jajek. Wersję niskowęglowodanową zrobiłam z konserwowego łubinu, który ma nieco mniej węgli niż jego siostra ciecierzyca. Oczywiście od tradycyjnego różni się troche smakiem jak i konsystencją, ale jest świetną alternatywą dla osób na diecie ketogenicznej.

Składniki:
- 130g gotowego do spożycia łubinu (ze słoika) lub ugotowanej kaszy łubinowej
- ok 40g tahini
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki MCT
- ok 50ml gorącej wody
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- płaska łyżeczka kminu rzymskiego, sól
- oliwa, sezam i sumak do posypania
Sposób przygotowania:
Łubin z gorącą wodą blendujemy na możliwie gładką pastę, dodajemy resztę składników i miksujemy tak długo aż konsystencja będzie zadowalająca.
Do przygotowania hummusu łubinowego potrzebny jest mocny blender (taki w którym można zrobić masło orzechowe)
Przekładamy na talerz, polewamy oliwą, posypujemy sumakiem i sezamem – domowy hummus jest gotowy do spożycia praktycznie od razu po zblendowaniu.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 786 – B: 24g – T: 76g – W: 3g
Taka ilość to 3-4 porcje.
Uwagi: Zarówno łubin konserwowy jak i kasze łubinową kupić można online (Allegro) lub stacjonarnie w sklepach Kuchnie świata.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.


Ostatnio dodane:
-
-
Keto trufle czekoladowo – fistaszkowe2025-05-15/
-
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0