Butter chicken czyli indyjski maślany kurczak
Butter chicken to moje ulubione danie kuchni indyjskiej. Jest pyszne i proste w przygotowaniu, w dodatku z natury ketogeniczne. Przepisu nie trzeba specjalnie zmieniać ani modyfikować, nadaje się nawet podczas adaptacji do ketozy. Soczysty kurczak w pomiarowym sosie, z orzechami i aromatycznymi, orientalnymi przyprawami. Butter chicken to danie, którego nie da się nie lubić!

Składniki:
Sposób przygotowania:
Marynata:
Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy dokładnie w przyprawach. Dodajemy oliwę, sok i jogurt. Mieszamy, odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc).
Sos:
Połowę masła wrzucamy do rondelka, szklimy cebulę. Dodajemy mielone orzechy i czubatą łyżeczkę garam masala – mieszamy. Zalewamy pomidorami i gotujemy przez ok 10min na małym ogniu. Dodajemy śmietankę i mieszamy (lub blendujemy na gładko). Na reszcie masła obsmażamy kurczaka i wrzucamy do sosu. Gotujemy przez ok 5 min. Przed podaniem posypujemy zieleniną (najlepiej kolendrą ale może być też szczypiorek).
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 2505 – B: 140g – T: 197g – W: 37g (węglowodany netto 23g)
Taka ilość to 3-4 porcje.
Uwagi: orzechy makadamia można zastąpić mielonymi migdałami. Przyrawę garam masala można dostać stacjonarnie w większych marketach (Kaufland, Auchan) lub online, np. na Allegro.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Ostatnio dodane:
-
-
Keto placuszki twarogowe bezglutenowe2025-04-23/
-
Keto chłodnik z selera naciowego i awokado2025-04-23/
-
Keto sernik kawowy z kremem mascarpone2025-04-22/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0