Wyślij w świat :)
0
(0)

Aromatyczna zupa warzywna z pieczonymi udkami z kurczaka

Aromatyczna zupa warzywna  to danie, które od razu kojarzy się z domowym ciepłem i pysznym, zdrowym obiadem. Cukinia, papryka i pomidorki koktajlowe nadają jej lekkości i świeżości, a pieczone mięso wnosi głęboki smak i sycący akcent. Cytryna przełamuje całość delikatną kwasowością, oliwki i rozmaryn dodają śródziemnomorskiej nuty. To połączenie prostych składników tworzy danie, które jest jednocześnie zdrowe, kolorowe i pełne smaku. Idealne na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi czy po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś wyjątkowego, ale wciąż łatwego do przygotowania.

Aromatyczna zupa warzywna z pieczonymi udkami z kurczaka

Składniki: 

  • 2 upieczone udka z kurczaka
  • ok 600 ml bulionu mięsnego
  • 110g czerwonej papryki
  • 100g cukinii
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • sok z małej cytryny + 2-3 plasterki
  • łyżeczka masła klarowanego do smażenia
  • atka pietruszki lub kolendra do smaku

Sposób przygotowania:

Cebule kroimy w piórka, paprykę i cukinię kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy pomidorki czosnek i rozmaryn, podsmażamy krótko aż się wszystko lekko zarumieni. Dodajemy obrane mięso z kurczaka, oliwki, cytrynę w plasterkach (koniecznie ze skórką dla lepszego aromatu), zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 min.  Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, natką,  ewentualnie solą i pieprzem.

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 1366 – B: 90g – T: 97g – W: 32g

Taka ilość to dwie  porcje.

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Aromatyczna zupa warzywna z pieczonymi udkami z kurczaka
Aromatyczna zupa warzywna z pieczonymi udkami z kurczaka

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)