Wyślij w świat :)
0
(0)

Wytrawne babeczki z fetą i oliwkami

Wytrawne babeczki  w lekko śródziemnomorskim klimacie. Feta, czarne oliwki oraz czerwone pesto sprawią, że poczujecie się jak na wakacjach nad Adriatykiem. Babeczki są bardzo sycące. Przepis doskonale nadaje się na adaptację do ketozy. 

babeczki keto

Składniki: 

  • 2 jajka
  • 15g mąki łubinowej
  • 45g czerwonego pesto
  • dwie łyżki pokrojonych w plasterki czarnych oliwek
  • 70g fety pokrojonej w kostkę
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 80g fety
  • 55g śmietany 30%
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • kilka oliwek, ostra papryka w płatkach do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jajka z mąką, proszkiem, pesto i przyprawami miksujemy na gładkie ciasto. Wrzucamy fetę i oliwki – delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremek (najlepiej silikonowych), pieczemy w 175 st przez ok 20 min (kiedy babeczki zaczynają same odchodzić od formy to znak, że czas je wyjąć z piekarnika).

.

.

.

Wszystkie składniki blendujemy na jednolity krem. 

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 997 – B: 49g – T: 82g – W: 10g

Taka ilość to 2-3 porcje (sześć niedużych babeczek).

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

babeczki keto

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)