Wyślij w świat :)
0
(0)

Trufle szampańskie

Cudownie jedwabiste cukierki z białej czekolady z dodatkiem wina musującego. Pyszne w smaku i umiarkowanie zdrowe 😂 – bez dodatku oleju palmowego, stabilizatorów i wzmacniaczy smaku. Rozkoszuj się chwilą słodkiego szaleństwa lub podarują ją komuś. To wspaniały pomysł na prezent od serca.

Składniki: 

  • 80g masła kakaowego
  • 100g śmietanki lub mleka w proszku
  • 40g śmietanki 30%
  • 3 łyżki wytrawnego wina musującego (u mnie cava extra brut)
  • ok 40g fiber sirupu (syrop błonnikowy)
  • ekstrakt waniliowy (ilość zależy od intensywności samego produktu)
  • opcjonalnie słodzik jeśli uznacie, że masa jest za mało słodka
  • ok 50-60 g białej czekolady bez cukru na polewę
  • Lub:
  • ok 150g białej czekolady bez cukru
  • 40g masła kakaowego 
  • 60g wina musującego
  • 20g słodkiej śmietany 30%
  • ekstrakt waniliowy
  • opcjonalnie słodzik
  • 50-60g białej czekolady bez cukru na polewę

Sposób przygotowania:

Wszystko poza szampanem wrzucamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Odstawiamy, dodajemy wino: powoli, intensywnie mieszając.

Masę wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.


Następnie formujemy trufle i ponownie wkładamy do zamrażarki. Zmrożone trufle zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie.


Osobiście uważam, ze wersja nr 1 bezkonkurencyjna ale te z czekolady tez dają rade.

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 1652 – B: 31g – T: 134g – W: 76g

ILOŚĆ: 14 cukierków o wadze 15g.

UWAGI:

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)