Trufle szampańskie

Składniki:
- 80g masła kakaowego
- 100g śmietanki lub mleka w proszku
- 40g śmietanki 30%
- 3 łyżki wytrawnego wina musującego (u mnie cava extra brut)
- ok 40g fiber sirupu (syrop błonnikowy)
- ekstrakt waniliowy (ilość zależy od intensywności samego produktu)
- opcjonalnie słodzik jeśli uznacie, że masa jest za mało słodka
- ok 50-60 g białej czekolady bez cukru na polewę
- Lub:
- ok 150g białej czekolady bez cukru
- 40g masła kakaowego
- 60g wina musującego
- 20g słodkiej śmietany 30%
- ekstrakt waniliowy
- opcjonalnie słodzik
- 50-60g białej czekolady bez cukru na polewę
Sposób przygotowania:
Wszystko poza szampanem wrzucamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Odstawiamy, dodajemy wino: powoli, intensywnie mieszając.
Masę wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.
Następnie formujemy trufle i ponownie wkładamy do zamrażarki. Zmrożone trufle zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie.
Osobiście uważam, ze wersja nr 1 bezkonkurencyjna ale te z czekolady tez dają rade.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 1652 – B: 31g – T: 134g – W: 76g
ILOŚĆ: 14 cukierków o wadze 15g.
UWAGI:
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.


Ostatnio dodane:
-
-
Keto trufle czekoladowo – fistaszkowe2025-05-15/
-
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0