Wyślij w świat :)
0
(0)

Keto tort kakaowy z kremem pistacjowym i malinami.

Absolutnie obłędny keto tort, który przygotujecie bez najmniejszych trudności. Doskonałe połączenie kakaowego biszkopta, intensywnie pistacjowego kremu oraz kwaskowych malin. Tort, który kulinarnie uświetni urodziny, imieniny a nawet Walentynki. Upieczony z mąk bezglutenowych i bez dodatku cukru jest zdrowszą alternatywną dla tradycyjnych wypieków.

Tort kakaowo pistacjowy, bez cukru, bez glutenu, pistacje, maliny, keto przepisy

Składniki: 

Biszkopt  ø18 cm:

  • 30g mąki łubinowej
  • 10g błonnika bambusowego
  • 10g kakao
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki oleju  MCT
  • słodzik wg uznania (u mnie była to łyżka erytrytolu)
  • 50 -60 ml wody z dodatkiem wanilii do nasączenia (można zastąpić herbatą, alkoholem lub wodą z cytryną)

Dżem malinowy:

  • 150g mrożonych malin
  • 3 łyżki wody
  • pektyna (ilość wg zaleceń producenta, dodałam 2,5g pektyny NH)

Krem pistacjowy:

  • 125g mascarpone
  • 75g śmietanki
  • 50g pasty pistacjowej (lub więcej, zależy od intensywności)
  • słodzik wg uznania, ekstrakt waniliowy

.

.

.

.

Krem do otynkowania:

  • 125g mascarpone
  • 100g śmietanki 30%
  • 2 łyżki soku z cytryny + słodzik

Sposób przygotowania:

Suche składniki mieszamy dokładnie. Białko miksujemy ze słodzikiem na gęstą piane. Dodajemy żółtka i olej, miksujemy krótko na wolnych obrotach. Na koniec wsypujemy przesiane suche składniki i łopatką delikatnie łączymy. Pieczemy w 160 st przez ok 20-30 min do suchego patyczka. Studzimy, kroimy i dobrze nasączamy. 

.

.

Maliny gotujemy z wodą, dodajemy pektyny, gotujemy jeszcze chwile aż zrobi sie dżem. Żeby uniknąć grudek maliny schłodziłam, do letnich dodałam pektyne, dokładnie wymieszałam i zagotowałam.

.

Mascarpone, śmietankę i słodzik ubijamy na krem, dodajemy pastę – krótko miksujemy.

Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Dolny blat dobrze nasączamy, smarujemy najpierw warstwą dżemu, a następnie kremem, przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy i wkładamy na kilka h do lodówki lub do zamrażarki na 30-40 min.

.

.

Wszystkie składniki miksujemy na gładki krem, następnie smarujemy nim schłodzony wcześniej tort i dekorujemy jak lubimy. Ciasto można jeść odrazu choć najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą.

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 2578 – B: 75g – T: 237g – W: 48g

Taka ilość to ok 6 porcji.

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Tort kakaowo pistacjowy, bez cukru, bez glutenu, pistacje, maliny, keto przepisy
Tort kakaowo pistacjowy, bez cukru, bez glutenu, pistacje, maliny, keto przepisy

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)