Keto tort kakaowy z kremem pistacjowym i malinami.
Absolutnie obłędny keto tort, który przygotujecie bez najmniejszych trudności. Doskonałe połączenie kakaowego biszkopta, intensywnie pistacjowego kremu oraz kwaskowych malin. Tort, który kulinarnie uświetni urodziny, imieniny a nawet Walentynki. Upieczony z mąk bezglutenowych i bez dodatku cukru jest zdrowszą alternatywną dla tradycyjnych wypieków.

Składniki:
Biszkopt ø18 cm:
- 30g mąki łubinowej
- 10g błonnika bambusowego
- 10g kakao
- 3 duże jajka
- 2 łyżki oleju MCT
- słodzik wg uznania (u mnie była to łyżka erytrytolu)
- 50 -60 ml wody z dodatkiem wanilii do nasączenia (można zastąpić herbatą, alkoholem lub wodą z cytryną)
Dżem malinowy:
- 150g mrożonych malin
- 3 łyżki wody
- pektyna (ilość wg zaleceń producenta, dodałam 2,5g pektyny NH)
Krem pistacjowy:
- 125g mascarpone
- 75g śmietanki
- 50g pasty pistacjowej (lub więcej, zależy od intensywności)
- słodzik wg uznania, ekstrakt waniliowy
.
.
.
.
Krem do otynkowania:
- 125g mascarpone
- 100g śmietanki 30%
- 2 łyżki soku z cytryny + słodzik
Sposób przygotowania:
Suche składniki mieszamy dokładnie. Białko miksujemy ze słodzikiem na gęstą piane. Dodajemy żółtka i olej, miksujemy krótko na wolnych obrotach. Na koniec wsypujemy przesiane suche składniki i łopatką delikatnie łączymy. Pieczemy w 160 st przez ok 20-30 min do suchego patyczka. Studzimy, kroimy i dobrze nasączamy.
.
.
Maliny gotujemy z wodą, dodajemy pektyny, gotujemy jeszcze chwile aż zrobi sie dżem. Żeby uniknąć grudek maliny schłodziłam, do letnich dodałam pektyne, dokładnie wymieszałam i zagotowałam.
.
Mascarpone, śmietankę i słodzik ubijamy na krem, dodajemy pastę – krótko miksujemy.
Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Dolny blat dobrze nasączamy, smarujemy najpierw warstwą dżemu, a następnie kremem, przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy i wkładamy na kilka h do lodówki lub do zamrażarki na 30-40 min.
.
.
Wszystkie składniki miksujemy na gładki krem, następnie smarujemy nim schłodzony wcześniej tort i dekorujemy jak lubimy. Ciasto można jeść odrazu choć najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki się przegryzą.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 2578 – B: 75g – T: 237g – W: 48g
Taka ilość to ok 6 porcji.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.



Ostatnio dodane:
-
-
Keto trufle czekoladowo – fistaszkowe2025-05-15/
-
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0