Wyślij w świat :)
0
(0)

Tarta z kremem bawarskim, lemon curd i świeżymi owocami

Ta tarta nie tylko wygląda nieziemsko pięknie, ale również smakuje wyjątkowo i zdecydowanie warta jest każdego trudu. Jej przygotowanie jest nieco czasochłonne ale efekt końcowy wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. Kruche ciasto przełożone warstwą orzeźwiającego,  cytrynowego dżemu, waniliowym kremem bawarskim i udekorowane soczystymi, świeżymi owocami. Ten deser będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu.

Składniki: 

Kruchy spód:

  • 140g mielonych migdałów
  • 20g mąki kokosowej
  • ok 40g erytrytolu
  • 110g zimnego masła
  • pół łyżeczki gumy ksantanowej
  • 1 jajko 
  • kilka kropel ekstraktu lub olejku waniliowego
  • szczypta soli
 

Lemon Curd:

  • 3 jajka
  • 70g masła
  • ok 50g erytrytolu
  • ok 50ml soku z cytryny i skórka z jednej cytryny
 
 

Krem bawarski:

  • 2 żółtka
  • 200ml śmietany 30%
  • 100ml mleka 3,2%
  • ekstrakt waniliowy
  • 2 listki żelatyny namoczone w zimnej wodzie
  • ok 50g erytrytolu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i blendujemy na gładkie ciasto (lub zagniatamy ręcznie jak tradycyjne kruche), następnie zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na ok 30-40 min.

Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę (u mnie kwadratowa 16/16 cm), pieczemy w 180 st na złoty kolor (ok 15 min, czas pieczenia zależy od mocy piekarnika)

.

.

W rondelku bełtamy jajka z sokiem z cytryny, następnie dodajemy resztę składników i na małym ogniu, ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy chwile aż masa zgęstnieje. Budyń jest dość kwaśny i raczej mało słodki.

.

.

 Mleko gotujemy ze słodzikiem i ekstraktem waniliowym. Żółtka ubijamy na kogel mogel, a następnie powoli cały czas mieszając/miksując dodajemy gorące mleko. Podgrzewając mieszamy tak długo aż masa zgęstnieje (NIE GOTUJEMY!  najlepiej robić to w kąpieli wodnej do uzyskania temp 60st C) i uzyskamy dość puszysty budyń. Dodajemy odciśnięta żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy krem przestygnie i zacznie tężeć dodajemy ubita na sztywno śmietanę.

Upieczony spód smarujemy warstwą lemon curdu, następnie nakładamy krem bawarski. Tartę dekorujemy świeżymi owocami (truskawki, kiwi, borówki, jakie lubicie najbardziej). Ciasto dobrze jest schłodzić kilka h w lodówce.

Kaloryka i makro całości (bez owoców) wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 3368 – B: 91g – T: 316g – W: 42g

Taka ilość to 4-6 porcji

Uwagi:

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

 

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)