Tarta z kremem bawarskim, lemon curd i świeżymi owocami
Ta tarta nie tylko wygląda nieziemsko pięknie, ale również smakuje wyjątkowo i zdecydowanie warta jest każdego trudu. Jej przygotowanie jest nieco czasochłonne ale efekt końcowy wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. Kruche ciasto przełożone warstwą orzeźwiającego, cytrynowego dżemu, waniliowym kremem bawarskim i udekorowane soczystymi, świeżymi owocami. Ten deser będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu.

Składniki:
Kruchy spód:
- 140g mielonych migdałów
- 20g mąki kokosowej
- ok 40g erytrytolu
- 110g zimnego masła
- pół łyżeczki gumy ksantanowej
- 1 jajko
- kilka kropel ekstraktu lub olejku waniliowego
- szczypta soli
Krem bawarski:
- 2 żółtka
- 200ml śmietany 30%
- 100ml mleka 3,2%
- ekstrakt waniliowy
- 2 listki żelatyny namoczone w zimnej wodzie
- ok 50g erytrytolu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i blendujemy na gładkie ciasto (lub zagniatamy ręcznie jak tradycyjne kruche), następnie zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na ok 30-40 min.
Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę (u mnie kwadratowa 16/16 cm), pieczemy w 180 st na złoty kolor (ok 15 min, czas pieczenia zależy od mocy piekarnika)
.
.
W rondelku bełtamy jajka z sokiem z cytryny, następnie dodajemy resztę składników i na małym ogniu, ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy chwile aż masa zgęstnieje. Budyń jest dość kwaśny i raczej mało słodki.
.
.
Mleko gotujemy ze słodzikiem i ekstraktem waniliowym. Żółtka ubijamy na kogel mogel, a następnie powoli cały czas mieszając/miksując dodajemy gorące mleko. Podgrzewając mieszamy tak długo aż masa zgęstnieje (NIE GOTUJEMY! najlepiej robić to w kąpieli wodnej do uzyskania temp 60st C) i uzyskamy dość puszysty budyń. Dodajemy odciśnięta żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy krem przestygnie i zacznie tężeć dodajemy ubita na sztywno śmietanę.
Kaloryka i makro całości (bez owoców) wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 3368 – B: 91g – T: 316g – W: 42g
Taka ilość to 4-6 porcji
Uwagi:
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.



Ostatnio dodane:
-
-
Keto trufle czekoladowo – fistaszkowe2025-05-15/
-
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0