Wyślij w świat :)
0
(0)

Stewia i monk fruit - słodkie dary natury

Słodziki to temat, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem w świecie diety keto. Tym razem na tapet weźmiemy stewię i monk fruit – naturalne substancje słodzące, które doskonale wpisują się w zasady diety niskowęglowodanowej i ketogenicznej. 

keto słodziki, stewia i monk fruit

Stewia

Stewia, znana również jako Stevia rebaudiana, to naturalny słodzik, który zdobywa coraz większą popularność w świecie zdrowej żywności.

Czym jest stewia?

Stewia to bylina pochodząca z Ameryki Południowej i Środkowej. Jej liście zawierają glikozydy stewiolowe, które są nawet 300 razy słodsze od cukru. Roślina ta jest uprawiana w wielu krajach, a jej słodkie liście są wykorzystywane jako naturalny słodzik.  Co ciekawe, wykazuje ona właściwości prozdrowotne.

Monk fruit

 Monk fruit, znany również jako luohan guo, to mały zielony owoc, który zdobywa coraz większą popularność jako zdrowym naturalny słodzik.

Czym jest monk fruit?

Monk fruit (Siraitia grosvenorii) to bylina pochodząca z południowych Chin i północnej Tajlandii. Jest uprawiana głównie ze względu na swoje owoce, z których pozyskuje się ekstrakt, zwany mogrozidami. Te związki sprawiają, że monk fruit jest aż 250 razy słodszy od cukru.

keto słodziki, stewia i monk fruit

Właściwości monk fruita oraz stewii

  1. Niska kaloryczność: monk fruit oraz stewia nie dostarczają kalorii, co jest niezwykle korzystne dla osób na diecie odchudzającej, niskowęglowodanowej oraz ketogenicznej.
  2. Wpływ na poziom cukru we krwi: ekstrakty z obu roślin mają niski indeks glikemiczny, nie podnoszą poziomu glukozy ani insuliny, dlatego są bezpieczne dla diabetyków.
  3. Wpływ na zdrowie zębów: w przeciwieństwie do cukru, który może sprzyjać rozwojowi szkodliwych bakterii w jamie ustnej, ekstrakty z owocu mnicha i  stewii są bezpieczne dla uzębienia, nie przyczyniają się do próchnicy.
  4. Wszechstronność: oba słodziki występują w różnych formach – płynnej, sproszkowanej i granulowanej, w tym w saszetkach. Są odporne na wysokie temperatury. Ta właściwość sprawia, że nadają się zarówno do spożywania na zimno jak i do gotowania oraz pieczenia.
  5. Naturalność: roślinne pochodzenie tych substancji co sprawia, że są atrakcyjne dla osób szukających zdrowych alternatyw dla cukru.

Podsumowanie

Stewia i monk fruit to doskonałe alternatywy dla cukru w diecie keto. Wybór między nimi zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Pamiętajmy, że umiarkowane stosowanie słodzików jest zawsze wskazane.

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)

Related Posts