Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym i cebulką "keto friendly"
Sałatka ziemniaczana to klasyczne danie pochodzące z kuchni niemieckiej, które z pewnością podbije również polskie stoły. Dzięki harmonijnemu połączeniu gotowanych ziemniaków, ogórków kiszonych, aromatycznej cebuli i suszonego majeranku, to danie zachwyca swoim wyjątkowym smakiem. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla, podkreślając ich smak i tworząc kompletną, letnią ucztę.
Nie każdy wie, że odpowiednio przygotowane ziemniaki mogą być doskonałym źródłem skrobi opornej, która wspiera zdrowie jelit oraz kontrolę poziomu cukru we krwi czyniąc je warzywem keto friendly.
Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, że klasyczna sałatka ziemniaczana to nie tylko pyszny danie ale też element zdrowej i zbilansowanej diety.
Smacznego!

Składniki:
- 4 średniej wielkości, ugotowane dzień wcześniej ziemniaki
- 4 ogórki kiszone
- 1 nieduża cebulka
- czubata łyżka majeranku
- 3 łyżki oleju MCT lub oliwy
- 3 łyżki zalewy z ogórków kiszonych
- opcjonalnie łyżeczka musztarda
- odrobina pieprzu i soli do smaku
Sposób przygotowania:
Ogórki i ziemniaki kroimy w kosteczkę, cebulę siekamy drobno. Z pozostałych składników robimy sos. Zalewamy nim sałatkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka h do lodówki (najlepiej na noc).
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 516 – B: 9g – T: 28g – W: 59g w tym cukry 5g
Taka ilość to 2-3 porcje.
Uwagi:
Skrobia oporna to rodzaj skrobi, która nie ulega trawieniu w jelicie cienkim, dzięki czemu działa podobnie jak błonnik pokarmowy. Powstaje w produktach spożywczych na skutek zmian strukturalnych w skrobi podczas jej przetwarzania i przechowywania. Przykładowo, podgrzewanie i następne schładzanie produktów bogatych w skrobię, takich jak ziemniaki, ryż czy makaron, prowadzi do powstania skrobi opornej. Proces ten jest znany jako retrogradacja skrobi.
Skrobia oporna ma wiele właściwości prozdrowotnych. Oto kilka z nich:
Wsparcie dla zdrowia jelit: działa jak prebiotyk, czyli odżywia pożyteczne bakterie jelitowe, pomagając w utrzymaniu zdrowej mikroflory.
Regulacja poziomu cukru we krwi: opóźnia wchłanianie glukozy, co może pomagać w kontroli glikemii.
Wspomaganie odchudzania: zwiększa uczucie sytości i może ograniczać podjadanie.
Zmniejszenie ryzyka chorób jelitowych: jej właściwości ochronne mogą przyczyniać się do obniżenia ryzyka zachorowania na choroby zapalne jelit czy raka jelita grubego.
Włączenie produktów bogatych w skrobię oporną do diety może być prostym sposobem na poprawę zdrowia.
Wartości mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.




Ostatnio dodane:
-
Truskawkowe mojito bez cukru – idealne na grilla i majówkę2025-04-30/0 Comments
-
-
Keto tarta z kimchi i boczkiem bez glutenu2025-04-29/
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0