Sałatka szpinakowa z daktylami i migdałami
Pyszna, lekka sałatka w lekko orientalnych klimatach. Idealne połączenie smaków: trochę kwaśna i troche słodka. Można ją zjeść ze steakiem lub pieczonym łososiem ale ja lubię rozkoszować się jej smakiem bez dodatków 😁 Przepis pochodzi z książki kucharskiej „Jerozolima” brytyjsko-izraelskiego kucharza Yotama Ottolenghi.

Składniki:
- spora garść młodego szpinaku
- mała cebulka (np. szalotka lub czerwona)
- 3-4 daktyle
- ok 20g migdałów
- kromka chleba lub bułka niskowęglowodanowa
- łyżka białego octu winnego
- łyżka oliwy i łyżka oleju mct
- czubata łyżeczka masła
- sól, płatki chili, płaska łyżeczka suszonych nasion sumaku
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy masło. Bułkę kroimy w kosteczkę, migdały siekamy na połówki i smażymy. Na koniec posypujemy płatkami chili. W większej misce mieszamy ocet z oliwą, olejem i solą, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i daktyle. Odstawiamy na jakieś 5-10min. Po tym czasie do miski dorzucamy szpinak, grzanki z migdałami. Posypujemy sumakiem.
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 720 – B: 24g – T: 60g – W: 33g
Taka ilość to jedna duża porcja.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.


Ostatnio dodane:
-
-
Keto placuszki twarogowe bezglutenowe2025-04-23/
-
Keto chłodnik z selera naciowego i awokado2025-04-23/
-
Keto sernik kawowy z kremem mascarpone2025-04-22/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0