Wyślij w świat :)
0
(0)

Sałatka szpinakowa z daktylami i migdałami

Pyszna, lekka sałatka w lekko orientalnych klimatach. Idealne połączenie smaków: trochę kwaśna i troche słodka. Można ją zjeść ze steakiem lub pieczonym łososiem ale ja lubię rozkoszować się jej smakiem bez dodatków 😁 Przepis pochodzi z książki kucharskiej „Jerozolima” brytyjsko-izraelskiego kucharza Yotama Ottolenghi.

Składniki: 

  • spora garść młodego szpinaku
  • mała cebulka (np. szalotka lub czerwona)
  • 3-4 daktyle
  • ok 20g migdałów
  • kromka chleba lub bułka niskowęglowodanowa
  • łyżka białego octu winnego
  • łyżka oliwy i łyżka oleju mct
  • czubata łyżeczka masła
  • sól, płatki chili, płaska łyżeczka suszonych nasion sumaku

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy masło. Bułkę kroimy w kosteczkę, migdały siekamy na połówki i smażymy. Na koniec posypujemy płatkami chili. W większej misce mieszamy ocet z oliwą, olejem i solą, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i daktyle. Odstawiamy na jakieś 5-10min. Po tym czasie do miski dorzucamy szpinak, grzanki z migdałami. Posypujemy sumakiem. 

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 720 – B: 24g – T: 60g – W: 33g

Taka ilość to jedna duża porcja.

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)