Pierogi z nadzieniem dyniowym
Pierożki z kozim twarogiem i dynią, ketogeniczna wariacja na temat popularnego dania. Ten przepis pozwoli Ci się cieszyć smakiem pierogów bez nadmiaru węglowodanów. Dyniowe nadzienie idealnie wpisuje się w jesienne klimaty, choć dzięki uprzejmości supermarketów, można się nim cieszyć cały rok 😀

Składniki:
- 40g mąki migdałowej
- 12g mąki konjak
- 10g błonnika cytrusowego lub pół łyżeczki gumy ksantanowej
- 2 łyżki oliwy
- jajko r M
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Suche składniki wrzucamy do malaksera i blendujemy na pył, dodajemy jajko, oliwe i raz jeszcze blendujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Wyjmujemy i wyrabiamy jeszcze przez chwile ręcznie. Dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (cieniutko, im cieńsze ciasto tym łatwiej ulepić pierożka). Wykrawamy kółka, nadziewamy farszem, gotujemy w lekko gotującej się wodzie (7 min od wypłynięcia).
.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej masy.
Po ugotowaniu obsmażamy, podajemy z palonym masłem, szałwią, świeżą bazylią i płatkami migdałów.
Kaloryka i makro całości (bez dodatków) wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 787 – B: 27g – T: 62g – W: 26g
Taka ilość to ok 10-12 średniej wielkości sztuk.
Uwagi: Po tych wszystkich krokach wyszedł sztosik ale, bądźmy szczerzy, to głownie zasługa aromatycznych dodatków. Ciasto jest fajne: wałkuje się bez problemu, ma neutralny smak, jest dość elastyczne, nie rozpada się ale nie jest i nigdy nie będzie jak węglowe!
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.


Ostatnio dodane:
-
Keto placuszki twarogowe bezglutenowe2025-04-23/
-
Keto chłodnik z selera naciowego i awokado2025-04-23/
-
Keto sernik kawowy z kremem mascarpone2025-04-22/
-
Keto babeczki nadziewane mozzarellą2025-04-21/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0