Wyślij w świat :)
0
(0)

Pierogi z nadzieniem dyniowym

Pierożki  z kozim twarogiem i dynią, ketogeniczna wariacja na temat popularnego dania. Ten przepis pozwoli Ci się cieszyć smakiem pierogów bez nadmiaru węglowodanów. Dyniowe nadzienie idealnie wpisuje się w jesienne klimaty, choć dzięki uprzejmości supermarketów, można się nim cieszyć  cały rok 😀

Składniki: 

Ciasto:

  • 40g mąki  migdałowej
  • 12g mąki konjak
  • 10g błonnika cytrusowego lub pół łyżeczki gumy ksantanowej
  • 2 łyżki oliwy
  • jajko r M
  • szczypta soli

Farsz:

  • 50g purée z dyni (upieczona i zblendowana dynia)
  • 30g serka kremowego koziego
  • czubata łyżka parmezanu
  • łyżka prażonej cebulki
  • łyżeczka soku z cytryny i odrobinka skórki
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa – do smaku

Sposób przygotowania:

Suche składniki wrzucamy do malaksera i blendujemy na pył, dodajemy jajko, oliwe i raz jeszcze blendujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Wyjmujemy i wyrabiamy jeszcze przez chwile ręcznie. Dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (cieniutko, im cieńsze ciasto tym łatwiej ulepić pierożka). Wykrawamy kółka, nadziewamy farszem, gotujemy w lekko gotującej się wodzie (7 min od wypłynięcia).

.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej masy.

Po ugotowaniu obsmażamy, podajemy z palonym masłem, szałwią, świeżą bazylią i płatkami migdałów.

Kaloryka i makro całości (bez dodatków) wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 787 – B: 27g – T: 62g – W: 26g

Taka ilość to ok 10-12 średniej wielkości sztuk.

Uwagi: Po tych wszystkich krokach wyszedł sztosik ale, bądźmy szczerzy, to głownie zasługa aromatycznych dodatków. Ciasto jest fajne: wałkuje się bez problemu, ma neutralny smak, jest dość elastyczne, nie rozpada się ale nie jest i nigdy nie będzie jak węglowe!

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)