Wyślij w świat :)
0
(0)

Malinowa panna cotta

Niebiańsko pyszny deser, który zaczaruje Was i Waszych, bliskich łyżka po łyżce. Klasyczne, włoskie danie w nieco mniej klasycznym wydaniu. Dodatek malin nadaje nie tylko piękny kolor ale też wspaniały, lekko kwaskowy smak. Doskonale pasuje na Walentynki ale i bez okazji będzie fantastycznym dodatkiem i urozmaiceniem Twojej keto diety.

Składniki: 

  • 500g mrożonych malin
  • 400g śmietanki 30%
  • 4 listki żelatyny namoczone w  zimnej wodzie
  • słodzik do smaku (u mnie 6 płaskich łyżek erytrytolu)
  • opcjonalnie ekstrakt waniliowy

Sposób przygotowania:

Maliny gotujemy aż się rozpadną, następnie przecieramy przez sitko o drobnych oczkach żeby pozbyć się pestek. Mus wlewamy do rondelka, dodajemy śmietankę, wanilię i słodzik, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy namoczoną żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia. Gotową masę przelewamy do foremek (użyłam silikonowych) i odstawiamy w zimn miejsce do całkowitego stężenia. Przed wyjęciem foremki zanurzamy na chwilę  w ciepłej wodzie.

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 1439 – B: 30g – T: 122g – W: 73g

Taka ilość to około 6 porcji.

Uwagi: Smakuje jeszcze lepiej z dodatkiem świeżych owoców.

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)