Lody borówkowe

Składniki:
- 100g serka śmietankowego typu Philadelphia (użyłam serka z biedronki)
- 100g śmietany kwaśnej 18%
- 100g śmietany słodkiej 30%
- 150g frużeliny borówkowej (borówki gotujemy z odrobiną wody i szczyptą gumy ksantanowej lub łyżeczką skrobii)
- ulubiony słodzik ilość wg uznania
Sposób przygotowania:
Serek ze śmietanką 18% miksujemy tak żeby nie było grudek, dodajemy frużelinę i miksujemy raz jeszcze.
Śmietankę ze słodzikiem ubijamy na pół sztywno, a następnie delikatnie łączymy obie masy.
Całość przekładamy do maszynki do lodów lub do pojemnika (a jeszcze lepiej do mniejszych foremek) i mrozimy (kilka h)
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 788 – B: 11g – T: 70g – W: 32g
Taka ilość to 2-3 porcje.
Uwagi: najlepiej smakują z dodatkiem świeżych owoców.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.



Ostatnio dodane:
-
-
Keto placuszki twarogowe bezglutenowe2025-04-23/
-
Keto chłodnik z selera naciowego i awokado2025-04-23/
-
Keto sernik kawowy z kremem mascarpone2025-04-22/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0