Likier jajeczny o smaku sernika
Domowy likier jajeczny o smaku sernika to prawdziwy przysmak, który można wykorzystać w kuchni (jako dodatek do kremów, lodów, deserów) lub pić go samodzielnie. Niestety, gotowe wersje dostępne w sklepach często obfitują w cukier i węglowodany. Dlatego warto przygotować go samodzielnie! To proste zadanie, a efekt jest naprawdę niesamowity.

Składniki:
- 3 żółtka
- 150ml śmietany 30% lub mleka
- 100-200ml białego rumu (zależy jak mocny chcecie żeby był)
- 100g serka homogenizowanego bez dodatków (lub waniliowego bez dodatku cukru)
- dowolny słodzik, ekstrakt waniliowy
- opcjonalnie: odrobina skórki z cytryny i kropelka aromatu cytrynowego do ciast
Sposób przygotowania:
Śmietankę ze słodzikiem i aromatami podgrzewamy. Żółtka ubijamy na kogel mogel, następnie powoli, cały czas miksując, dodajemy gorącą śmietankę. Powstałą masę podgrzewamy w kąpieli wodnej przez ok 15-20 min (do temp 75st). Dodajemy ser – miksujemy. Na koniec wlewamy alkohol. Likier jest odrazu gotowy do picia, choć smakuje lepiej po 24-48h w lodówce.
Z takiej ilości wychodzi ok 0,5 litra likieru jajecznego.
Uwagi: w tym przepisie ważna jest temperatura masy jajecznej. Jeśli podgrzeje się zbyt mocno, wyjdzie jajecznica. Gorąco polecam zakup prostego termometru kuchennego. Jest to bardzo przydatne urządzenie, które sprawdzi się nie tylko podczas przygotowania ajerkoniaku ale np. też podczas smażenia steków. Można go dostać w sklepach akcesoriami kuchennymi lub online, np. na Allegro.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.


Ostatnio dodane:
-
-
Keto trufle czekoladowo – fistaszkowe2025-05-15/
-
-
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0