Lemon posset
Lemon posset to brytyjski deser o prostym składzie i wyjątkowym smaku. Gęsty, kremowy o konsystencji podobnej do musu lub budyniu. W wersji oryginalnej przygotowywany zaledwie z trzech składników: śmietany, cukru i soku z cytryny. Wystarczy zamienić cukier na ulubiony słodzik, by móc cieszyć się tym rozkosznie tłuściutkim i orzeźwiającym deserem, również będąc na diecie ketogenicznej. Lemon posset może być serwowany samodzielnie, ale często podaje się go z owocami, migdałami lub biszkoptami.

Składniki:
- 300g śmietanki 36%
- ulubiony słodzik (u mnie 2 łyżki karmelowego fiber sirupu i płaska łyżka erytrytolu)
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn i skórka otarta z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy słodzik i skórkę. Doprowadzamy do wrzenia i mieszając gotujemy na małym ogniu przez 3-5 min.
Zdejmujemy z ognia, wlewamy sok – mieszamy. Przelewamy do szklanek i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc).
Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:
Kcal: 1035 – B: 6g – T: 108g – W: 9g
Taka ilość to 2-3 porcje
Uwagi: deser nie nadaje się na redukcje ale będzie dobrym wyborem podczas adaptacji do ketozy. Osobiście nie polecam spożywania słodzików w tym okresie ale jeśli już zajdzie taka konieczność, lemon posset będzie dobrą opcją.
Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.


Ostatnio dodane:
-
-
Keto placuszki twarogowe bezglutenowe2025-04-23/
-
Keto chłodnik z selera naciowego i awokado2025-04-23/
-
Keto sernik kawowy z kremem mascarpone2025-04-22/
Najwyżej oceniane:
Zobacz również:
Jak podobał Ci się post?
Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.
Średnia ocena 0 / 5. 0