Wyślij w świat :)
0
(0)

Lemon posset

Lemon posset to brytyjski deser o prostym składzie i wyjątkowym smaku. Gęsty, kremowy o konsystencji podobnej do musu lub budyniu. W wersji oryginalnej przygotowywany zaledwie z trzech składników: śmietany, cukru i soku z cytryny. Wystarczy zamienić cukier na ulubiony słodzik, by móc cieszyć się tym rozkosznie tłuściutkim i orzeźwiającym deserem, również będąc na diecie ketogenicznej. Lemon posset może być serwowany samodzielnie, ale często podaje się go z owocami, migdałami lub biszkoptami. 

Składniki: 

  • 300g śmietanki 36%
  • ulubiony słodzik (u mnie 2 łyżki karmelowego fiber sirupu i płaska łyżka erytrytolu)
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn i skórka otarta z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy słodzik i skórkę. Doprowadzamy do wrzenia i mieszając gotujemy na małym ogniu przez 3-5 min.
Zdejmujemy z ognia, wlewamy sok – mieszamy. Przelewamy do szklanek i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc).

Kaloryka i makro całości wg aplikacji Fitatu:

Kcal: 1035  – B: 6g – T: 108g – W: 9g

Taka ilość to 2-3 porcje

Uwagi: deser nie nadaje się na redukcje ale będzie dobrym wyborem podczas adaptacji do ketozy. Osobiście nie polecam spożywania słodzików w tym okresie ale jeśli już zajdzie taka konieczność, lemon posset będzie dobrą opcją. 

Wartości te mają charakter informacyjny i mogą się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników użytych w przepisie.

Dodaj komentarz

Jak podobał Ci się post?

Wyraź swoją opinię klikając na gwiazdki lub w komentarzu powyżej.

Średnia ocena 0 / 5. 0

Jeśli post Ci się podobał

Zaobserwuj mnie na Instagramie =)